15 εκατ. ευρώ «ψαλίδισε» ο Παπαθανασίου

Του Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Σε συνειδητή ή ασυνείδητη απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προχωρεί η κυβέρνηση στερώντας τη χρηματοδότησή του και προωθώντας αντικειμενικά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

 

Πηγή της κακοδαιμονίας, η παντελής έλλειψη ατζέντας προτεραιοτήτων στην κυβέρνηση ή τουλάχιστον η αναγραφή της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους (υγεία – παιδεία) πολύ χαμηλά στην ατζέντα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Θρυαλλίδα της επαπειλούμενης κοινωνικής έκρηξης στον χώρο της υγείας αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η μισθολογική «διαφορά» μεταξύ κυβέρνησης και νοσοκομειακών γιατρών ύψους μόλις… 15 εκατ. ευρώ σε έναν προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας που για το 2009 φθάνει τα 6,4 δισ. ευρώ.

Στο ποσό των 15 εκατ. ευρώ ανήλθε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «ψαλίδισμα» που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιάν. Παπαθανασίου στα ποσά που είχαν συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, οι υπογράφοντες τη σύμβαση, δηλαδή ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος και οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών. Η σύμβαση υπήρξε προϊόν συμβιβασμού μεταξύ Αβραμόπουλου και συνδικαλιστών και επιτεύχθηκε ύστερα από συζητήσεις 2 ολόκληρων ετών. Η υπογραφή της έγινε με τους καλύτερους οινωούς. Είχε προηγηθεί -πριν από τον ανασχηματισμό- επίσκεψη τον Νοέμβριο του κ. Αβραμόπουλου στον Καραμανλή και συνάντηση στη συνέχεια του υπουργού Υγείας με τον τότε υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό ο υπουργός Υγείας έσπευσε να «κατοχυρώσει» τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για συλλογική σύμβαση, χρέη προς προμηθευτές νοσοκομείων και προσλήψεις νοσηλευτών – γιατρών. Υπήρξε συνάντηση Παπαθανασίου – Αβραμόπουλου στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και η δέσμευση όδευσε προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου η συλλογική σύμβαση να περιβληθεί -όπως θα έπρεπε- τη μορφή νομοσχεδίου. Οταν αυτό εμφανίστηκε στη Βουλή, διαπιστώθηκε ότι ήταν κουτσουρεμένο.

Αμέσως -με την εντύπωση ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις αναιρούνται- κινήθηκαν και οι προμηθευτές των νοσοκομείων για να διεκδικήσουν το εκρηκτικό, πλέον, ποσό των 5 δισ. ευρώ και πλέον. Η πριν από μερικούς μήνες «ιδέα» που, κατά πληροφορίες, υπέβαλε στον πρωθυπουργό ο κ. Αβραμόπουλος για ενοποίηση της διαχείρισης των τομέων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων (δεδομένου ότι το πρόβλημα αρχίζει από τα Ταμεία που δεν πληρώνουν τα νοσήλια στα νοσοκομεία) δεν ευδοκίμησε. Εντός της εβδομάδας οι προμηθευτές ολοκληρώνουν την καταγραφή των χρεών, τα οποία, όπως συμφωνήθηκε, θα πληρώσει απευθείας το υπουργείο Οικονομίας σε τρεις δόσεις, όπως έγραψε ήδη η «Ε».