15 έως 20 δολάρια κάθε δόση εμβολίου

Τα πρώτα εμβόλια κατά της νέας γρίπης Η1Ν1 θα είναι έτοιμα εντός του Σεπτεμβρίου και η ιατρική εκτίμηση είναι ότι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό ακόμα και αν μεταλλαχθεί, δήλωσε χθες η αρμόδια για το ερευνητικό πρόγραμμα εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 Η Μαρί-Πολ Κίνι ανακοίνωσε επίσης ότι η κάθε δόση εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1 θα κοστίζει μεταξύ 10 και 20 δολαρίων, τιμή που θα είναι χαμηλότερη στις φτωχές χώρες.

«Κοινή εκτίμηση είναι ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίων θα είναι διαθέσιμες στις κυβερνήσεις εντός του Σεπτεμβρίου. Δεν θα έχουν όμως εμβόλια για όλους από την πρώτη ημέρα», έγραψε η Κίνι σε ειδική έκδοση του ΠΟΥ, προειδοποιώντας πάντως ότι «δεν θα πρέπει να υπνωτιστούμε από τα εμβόλια».

«Υπάρχουν άλλα μέτρα, όπως η αποφυγή συγχρωτισμού, το κλείσιμο των σχολείων, αντιβιωτικά και προσωπική υγιεινή». Η Κίνι ενημέρωσε ότι σήμερα δοκιμάζονται 30 εμβόλια από πολλές εταιρείες. Το κόστος κάθε δόσης θα είναι 10-20 δολάρια στις πλούσιες χώρες, θα είναι μειωμένο κατά το ήμισυ στις μεσαίων εισοδημάτων και ακόμα 50% μειωμένο στις φτωχές.

Αναφορικά με την ικανότητα των εμβολίων να αντιμετωπίσουν τον ιό αν μεταλλαχθεί, καθώς θα διαδίδεται ταχύτερα με την έναρξη του χειμώνα, η αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε πεπεισμένη ότι θα είναι αποτελεσματικά κατά της πανδημίας, εκτός αν η μετάλλαξη είναι ριζική. «Τότε θα χρειαστούμε νέα εμβόλια», είπε.

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι εντός της εβδομάδας θα εγκρίνει δύο εμβόλια μιας δόσης, που παρασκευάστηκαν στη χώρα, οι κλινικές δοκιμές των οποίων ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα και η αποτελεσματικότητά τους αποτιμήθηκε από ομάδα 40 ειδικών. Τα εμβόλια δοκιμάστηκαν σε 3.000 άτομα και κρίθηκαν αποτελεσματικά στις ηλικίες 3-60 έτη.

Σύνοδος των υπουργών υγείας των «27» της Ε.Ε. για το θέμα της νέας γρίπης προγραμματίστηκε για τις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μαρίας Λάρσον, αρμόδιας υπουργού της Σουηδίας, προεδρεύουσας χώρας στην Ε.Ε.