17.000 ετησίως μόνο στην «επικράτεια» ΙΚΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

 

Στην Ελλάδα συμβαίνουν τουλάχιστον 16.000-17.000 εργατικά ατυχήματα ετησίως (με απουσία εργαζομένου άνω των 3 ημερών), εκ των οποίων 120-190 είναι θανατηφόρα, ενώ χάνονται περισσότερες από 2.000.000 εργατοημέρες. Γράφουμε «τουλάχιστον 16.000-17.000» καθώς δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία για όλους τους εργασιακούς χώρους, αλλά μόνον αυτά που καταγράφουν το ΙΚΑ (καλύπτει το 42% των ασφαλισμένων) και η Επιθεώρηση Εργασίας.

 

Πάντως, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πολύ χειρότερα, καθώς η Eurostat ανεβάζει τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα στα 35.000 τον χρόνο. Τα στοιχεία παρουσίασε ο συντονιστής του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) Αντώνης Ταργουτζίδης, σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ).

Σχετικά με το κόστος των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών και πάλι δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα, όμως σε ορισμένες άλλες χώρες αυτό κυμαίνεται από το 1,2%-1,4% του ΑΕΠ (Μ. Βρετανία) μέχρι και 10,1% (Νορβηγία). Κατά τον ομιλητή, το άμεσο κόστος ενός ατυχήματος (πρώτες βοήθειες, νοσοκομειακή περίθαλψη) αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς αντιστοιχεί στο 10% του τελικού κόστους. Το «ακριβό» κομμάτι (90%) αποτελεί το έμμεσο κόστος (χαμένες εργατοώρες, κακό κλίμα στον χώρο εργασίας κ.ά.). Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, πέρα από τους κοινωνικούς-ανθρωπιστικούς, για τον οποίο, όπως τόνισε ο κ. Ταργουτζίδης, οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν έμφαση στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.

Σε επίπεδο Ε.Ε., ανά 100.000 εργαζομένους τα «μοιραία» εργατικά ατυχήματα είναι 2,7, όταν τα θανατηφόρα τροχαία «χτυπούν» 17,4 άνδρες και 5,4 γυναίκες, οι θανατηφόρες καρδιοπάθειες 148 άνδρες και 72 γυναίκες και ο καρκίνος 250,6 άνδρες και 140,2 γυναίκες.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στην πρόληψη των ατυχημάτων και παρουσιάστηκαν οι απαιτούμενες προδιαγραφές για την ασφάλεια στην εργασία. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συνδέονται με πτώση εργαζομένων (κυρίως στις οικοδομές).