Το στρατηγείο της συμφοράς

Μόλις 20 ιδιώτες γιατροί έχουν δηλώσει εθελοντικά πως θα συνδράμουν το ΕΣΥ, παρά την άψογα σκηνοθετημένη παράσταση που επιμελήθηκε το περασμένο Σάββατο η ηγεσία του ΠΙΣ με μερίδα προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, προκειμένου να δείξουν στον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη πως αυτή τη φορά έχουν ελάχιστες (έως καθόλου) αντιρρήσεις στην επιστράτευση.

Ισχυρίζονται πως «δεν είναι στο χέρι τους» να πείσουν τους ιδιώτες γιατρούς. Όμως πριν μερικά χρόνια, όταν από την προηγούμενη κυβέρνηση καταβάλλονταν αγωνιώδεις προσπάθειες να στηθεί το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις ΤΟΜΥ και το Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, οι ίδιοι πρόεδροι που σήμερα νίπτουν τας χείρας τους πίεζαν φορτικά κάθε υποψήφιο γιατρό να μη συμμετάσχει στις προκηρύξεις, διότι το εγχείρημα -έλεγαν- ήταν.. σοβιετικού τύπου!

Αναμφίβολα, θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη της πανδημίας αν είχε στηθεί ένα ευρύ δίκτυο δημόσιων δομών ΠΦΥ και οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να απευθύνονται στον οικογενειακό τους γιατρό, πριν η κατάστασή τους επιδεινωθεί και φτάσουν στα Τμήματα Επειγόντων σε οικτρή κατάσταση.

Αυτό το ανούσιο θέατρο της επιστράτευσης έχει ως σεναριογράφο το υπουργείο Υγείας και κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου, που λειτουργεί ως στρατηγείο της συμφοράς στο συντονισμό της πανδημίας. Αντί να επιτάξουν μεγάλες ιδιωτικές κλινικές επιστρατεύουν 100 ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα βρεθούν σ΄ ένα άγνωστο πολεμικό πεδίο, με ελάχιστες έως καθόλου δυνατότητες να συνδράμουν.

Υπουργείο Υγείας και ΠΙΣ βαυκαλίζονται ότι «διαχειρίζονται» τους πολίτες.

Η κατακρήμνιση των δημοσκοπικών ποσοστών της κυβέρνησης κατά 8 μονάδες και η ολοσχερής απαξίωση του ΠΙΣ στα μάτια των γιατρών είναι οφθαλμοφανής απόδειξη πως τον μόνο που κοροϊδεύουν είναι η αφεντιά τους. Και κανέναν άλλο..