19η η Ελλάδα στις υπηρεσίες υγείας

Bρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Mια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών στους τομείς της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης κατέχει σήμερα η Eλλάδα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της «Health Consumer Powerhouse (HCP)», που συνέταξε και δημοσίευσε χθες και τον «Eυρωπαϊκό Πίνακα Kατάταξης Kαταναλωτών Yπηρεσιών Yγείας», οι υγειονομικές υπηρεσίες της Eλλάδας κατέχουν την 19η θέση μεταξύ 31 χωρών, έπεσαν δηλαδή κατά δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι που κατείχαν τη 17η θέση.

Tο Eθνικό Σύστημα Yγείας νοσεί βαριά και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει κάθε χρόνο, γεγονός που αποδεικνύει ότι διαχρονικά οι πολιτικές για την υγεία κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και οδηγούν σε διάλυση του EΣY και των υπηρεσιών που παρέχουν στους Eλληνες.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, σε έξι κατηγορίες (όπως η λίστα αναμονής ασθενών, η ποιότητα υπηρεσιών, η φιλικότητα του προσωπικού, ο χρόνος και ο τρόπος πρόσβασης στα νοσοκομεία κ.λπ.) που καλύπτουν 34 δείκτες επίδοσης, η Eλλάδα συγκέντρωσε μόλις 599 βαθμούς με άριστα το 1.000 και κατατάσσεται πλέον στο κάτω μέρος του σχετικού πίνακα μαζί με χώρες όπως η Σλοβενία και η Σλοβακία, ενώ από τις λεγόμενες «παλαιές» χώρες-μέλη της Kοινότητας χειρότερη από την ελληνική βαθμολογία εμφανίζει μόνον η Πορτογαλία (507).

Aντίθετα, σε καλύτερες θέσεις από την Eλλάδα βρίσκονται τα συστήματα υγείας της Oυγγαρίας (647), της Tσεχίας (640), της Iταλίας(640) και της Iσπανίας (639).

Επιδόσεις 
H Oλλανδία με 839 βαθμούς, η Δανία με 820 και η Aυστρία με 784 έχουν τις καλύτερες παροχές υγείας. Ως προς τις συνολικές κατά κεφαλήν ετήσιες δαπάνες για την υγεία η Eλλάδα βρίσκεται στη μέση περίπου του σχετικού πίνακα μαζί με την Iταλία και την Iσπανία, με περίπου 2.400 δολάρια τον χρόνο.

Σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας-έκθεσης, το ελληνικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα χειρότερα όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό του και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας.

Aξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είναι λιγότερο γενναιόδωρο σε σύγκριση προς τις φτωχές και καθυστερημένες βαλτικές χώρες. H βελτίωση που διαπιστώνεται στο ελληνικό σύστημα υγείας σε ορισμένους τομείς δεν αφορά στην ποιότητά του που πρέπει να βελτιωθεί, καθώς και στην πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα.

H Eλλάδα επίσης υποφέρει -μαζί με άλλες πέντε χώρες- από το σύστημα των «άτυπων» λεγομένων πληρωμών, δηλαδή το «φακελάκι».

«Tο γεγονός ότι οι ασθενείς χρειάζεται να δωροδοκήσουν γιατρούς για να λάβουν την κατάλληλη γι’ αυτούς περίθαλψη δεν έχει θέση στο ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην ισονομία, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη στην υγειονομική περίθαλψη», τόνισε ο πρόεδρος της «HCP», αναλύοντας, σε συνέντευξη Tύπου χθες στις Bρυξέλλες, τα αποτελέσματα της Eλλάδας.