2.200 ετησίως «σκοτώνουν» οι κλειστές ΜΕΘ

«Παροπλισμένες» εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού είναι πάνω από 150 πλήρως εξοπλισμένες μονάδες εντατικής σε όλη τη χώρα

2/11/2007

Τουλάχιστον 2.200 ζωές τον χρόνο «κοστίζουν» οι κλειστές θέσεις εντατικής θεραπείας. Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού κρατούν παροπλισμένες περισσότερες από 150 πλήρως εξοπλισμένες θέσεις σε μονάδες όλης της χώρας. Αν είχαν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις, στα κρεβάτια αυτά θα μπορούσαν να νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς τον χρόνο, από τους οποίους οι 3.000 θα είχαν σίγουρα σωθεί.

Οι ασθενείς αυτοί, ωστόσο, παραμένουν μέρες χωρίς εντατική θεραπεία. Μόνο για τους μισούς θα βρεθεί κάποια θέση, ενώ οι υπόλοιποι θα χάσουν τη ζωή τους. Ακόμη και οι «τυχεροί» που βρίσκουν κρεβάτι, έπειτα από αναμονή, αντιμετωπίζουν έντονο το φάσμα του θανάτου, καθώς η παραμονή εκτός μονάδας ακόμη και μία μέρα μπορεί να επιδεινώσει βασικές οργανικές τους λειτουργίες.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Αντώνης Μαυρομμάτης και ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας, το οποίο πραγματοποιείται έως την Κυριακή στην Αθήνα.

«Τριτοκοσμική κατάσταση»

Οι εντατικολόγοι περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις «εντατικές» του δημόσιου τομέα, την οποία χαρακτήρισαν «τριτοκοσμική». Δύο στις τρεις μονάδες του ΕΣΥ και του Πανεπιστημίου, είπαν, εμφανίζουν συνεχή επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, σε στελέχωση και εξοπλισμό, όταν το 80% των ιδιωτικών νοσοκομείων επενδύουν και αναπτύσσονται ραγδαία στον ίδιο θεραπευτικό τομέα.

Επικαλούμενοι στοιχεία προηγμένων υγειονομικά χωρών, οι επιστήμονες τόνισαν ότι στα νοσοκομεία των ΗΠΑ το ποσοστό των κρεβατιών εντατικής θεραπείας και μονάδων αυξημένης φροντίδας φτάνει στο 30% των κρεβατιών κάθε νοσοκομείου.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη ανέρχεται στο 20% και μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν κατά 30% την τελευταία πενταετία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί απαραίτητο τουλάχιστον το 8% έως 12% του συνόλου των νοσοκομειακών κλινών μίας χώρας να είναι κρεβάτια εντατικής. Μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας δείχνει ότι το ποσοστό αυτό στη χώρα μας είναι μόλις 2,2%.

Με απλά λόγια, στην Ελλάδα λειτουργούν 500 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 30 αυξημένης φροντίδας, όταν χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2.000. Τη «χαριστική βολή» στην ανεπάρκεια θέσεων νοσηλείας δίνουν οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες κρατούν κλειστά περισσότερα από 150 κρεβάτια.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων λειτουργούν -κατά μέσον όρο- με 2,3 νοσηλευτές ανά θέση νοσηλείας, όταν ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός νοσηλευτών είναι έξι ανά κρεβάτι!

Η κατάσταση σημειώνει συνεχή επιδείνωση, καθώς το 2004 αναλογούσαν τρεις νοσηλευτές ανά κρεβάτι.

Ενώ ιδανικά απαιτείται ένας νοσηλευτής για κάθε βαρέως πάσχοντα στη μονάδα, στη νυχτερινή βάρδια ελληνικών νοσοκομείων μπορεί ένας νοσηλευτής να έχει την ευθύνη για τη νοσηλεία τριών ή και περισσότερων ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας αποκαλύπτεται ότι επτά στις δέκα μονάδες έχουν κλειστές θέσεις νοσηλείας, τις οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, καθώς δεν διαθέτουν αρκετούς νοσηλευτές. Στο 35% των μονάδων υπάρχει και έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ενώ στο 55% ανεπαρκεί ο ιατρικός εξοπλισμός.

Μείωση προσωπικού

Μελέτη που διεξήχθη φέτος έδειξε μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, γιατρών και εξοπλισμού. Καταγράφηκε μείωση νοσηλευτών στο 73% των μονάδων, γιατρών στο 19% και υποβάθμιση εξοπλισμού στο 12%.

Στις μονάδες του ΕΣΥ και του Πανεπιστημίου νοσηλεύονται κάθε χρόνο περίπου 14.000 βαριά πάσχοντες και τραυματίες.

Μελέτες δείχνουν ότι -παρά τις αντιξοότητες- η επιβίωση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και 9.000 επιβιώνουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ