Για αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας έκανε λόγο η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Ροσέλ Ουαλένσκι.

Για 75 χρόνια, το CDC και η δημόσια υγεία προετοιμάζονται για τον Covid-19 και στη μεγάλη μας στιγμή, η απόδοσή μας δεν ανταποκρίθηκε αξιόπιστα στις προσδοκίες“, δήλωσε η Δρ Walensky.

Αναφορικά με το όραμά της, δήλωσε τα εξής: “Στόχος μου είναι μια νέα, δημόσια υγεία, προσανατολισμένη με έμφαση στη λογοδοσία, τη συνεργασία, την επικοινωνία και την επικαιρότητα“.

Κι ενώ η σκληρή αυτοκριτική επαινέθηκε από τους αμερικανούς επιδημιολόγους και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, δυσαρέστησε σφόδρα τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

«Η χθεσινή είδηση για την αναδόμηση του αμερικανικού CDC δεν λέει κάτι. Για την ακρίβεια, περισσότερο θολώνει τα νερά παρά ξεκαθαρίζει τι πήγε στραβά στην αμερικανική ετοιμότητα έναντι στην πανδημία» σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο οποίος είναι γνωστό πως τα πάει τόσο καλά με την επιδημιολογία, όσο και με την αυτοκριτική.

Κι ενώ περιμέναμε ότι ο εθνικός μας επιδημιολόγος θα δέχονταν χολώδη σχόλια από τον αντιπολιτευόμενο τύπο, το όξος (και η χολή) ήρθαν από το φιλοκυβερνητικό ΒΗΜΑ, το οποίο σχολιάζει:

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Είναι πολύ, άραγε, να ελπίσουμε ότι ίσως, όταν ο κ. Μαγιορκίνης χορτάσει την πείνα και τη δίψα του με γαρίδες λιγκουίνι, περουβιανά μεζεδάκια και νεγκρόνι – σε παραλίες, πισίνες και κλαμπ που υπερηφάνως αναρτώνται φωτογραφικά στα κοινωνικά δίκτυα ανάμεσα στις περισπούδαστες εξηγήσεις του για την πανδημία –, θα βρει τον καιρό να αναρωτηθεί για τα πιθανά εγχώρια λάθη στη διαχείρισή της; Ισως έτσι μπορέσει να σκεφτεί και τα δικά του λάθη. Δεν θα είναι δύσκολο να τα εντοπίσει. Φτάνει να αναζητήσει τις αναρτήσεις του εκείνες στις οποίες έχει σπεύσει να καταγράψει τη βεβαιότητά του ότι «και αυτή η ανάρτηση θα διαστρεβλωθεί».