Η ευθύνη της Επιτροπής Εμβολιασμών

Ο υπουργός Υγείας απαξιώνει την Επιτροπή Εμβολιασμών, αποφασίζοντας μόνος του να καταργήσει τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων, επειδή νομίζει πως έτσι θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ασφαλώς γνωρίζει πως αιτία της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης είναι η αποτυχημένη τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στο ζήτημα του εμβολιασμού covid, η οποία κλόνισε σοβαρά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Όμως η δικολαβίστικη τακτική που ακολουθεί ο κ. Πλεύρης φαίνεται πως υπερισχύει της λογικής, με αποτέλεσμα να επιλέγει έναν ολισθηρό δρόμο που πριμοδοτεί το αντι- εμβολιαστικό κίνημα, το οποίο –υποτίθεται- πως αντιμάχεται.

Ευνοεί βεβαίως και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι στο άκουσμα των δηλώσεων του υπουργού άρχισαν αλαλαγμούς χαράς, πιστεύοντας πως θα αυξηθεί ο τζίρος στα φαρμακεία τους. Επικαλούνται μάλιστα επιλεκτικά διάταξη του νόμου 4600/19, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να εκτελούν εποχικούς εμβολιασμούς, πάντοτε όμως υπό την προϋπόθεση πως τα εμβόλια έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό και οι ίδιοι έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η αφωνία της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών, της κ. Θεοδωρίδου καθώς και όλων των άλλων μελών της Επιτροπής. Επειδή δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως έχουν υποπέσει στο ολίσθημα να συμβουλεύσουν τον κ. Πλεύρη να καταργήσει τη συνταγογράφιση των εμβολίων θα περιμέναμε κάποια δήλωση ή έστω κάποια υποτυπώδη αντίδραση.

Τίποτα, σιγή!

Αν η κ. Θεοδωρίδου δε θέλει να απαξιωθεί παντελώς παίζοντας ρόλο κομπάρσου της ακροδεξιάς και ανερμάτιστης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οφείλει να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ζήτημα. Αν δεν το πράξει, ας το κάνουν τα άλλα μέλη της Επιτροπής που σέβονται στοιχειωδώς την επιστημονική τους υπόσταση.


Δείτε εδώ τη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών