Λομπίστες

Μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή η ειδησεογραφία είναι καταιγιστική. Ας μείνουμε όμως σ΄ ένα ζήτημα, το οποίο ελάχιστα μέσα ενημέρωσης πρόκειται να αναδείξουν, αυτό του lobbing, το οποίο έχει γίνει πλέον καθεστώς για τις ομάδες του Λαϊκού Κόμματος και τους Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε επίσημο έγγραφο της 1ης Ιουλίου του 2021 της κομισιόν παρατίθεται λεπτομερώς το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των lobbies στις Βρυξέλλες που δεν κάνουν τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό που έκανε η ομάδα στην οποία συμμετείχε η Καϊλή: επηρεάζουν τις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου υπέρ των συμφερόντων (πελατών) που εκπροσωπούν. Η διαφορά των επίσημων γραφείων που «ασκούν επιρροή» από αυτό που χρησιμοποιούσε ως βιτρίνα (και) την Καϊλή είναι ότι αυτά είναι καταγεγραμμένα στο επίσημο Μητρώο του ευρωκοινοβουλίου.

Πόσα είναι τα γραφεία που είναι στα επίσημα κιτάπια της κομισιόν; Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που προαναφέραμε το 2021 ήταν 13.366 εγγεγραμμένοι (όχι άτομα, αλλά γραφεία).

Είναι προφανές πως η μέθοδος του χρηματισμού (όπως στην περίπτωση της Καϊλή) είναι προφανώς η αποτελεσματικότερη μέθοδος προκειμένου οι λομπίστες να «πείσουν» για τα συμφέροντά τους.

Μην πέφτουμε λοιπόν από τα σύννεφα..