Ο Φερνάντο Αραμπούρου είναι ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της Ισπανίας. Γεννήθηκε το 1959 στο Σαν Σεµπαστιάν, στη χώρα των Βάσκων, σπούδασε Ισπανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, ενώ από το 1985 ζει στη Γερμανία.

Το 2016 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Patria (Πατρίδα), βιβλίο που θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα ισπανόφωνα βιβλία της εποχής µας και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες. «Έχω πολύ καιρό να διαβάσω ένα βιβλίο τόσο πειστικό και συγκινητικό, τόσο ιδιοφυώς σχεδιασµένο» δήλωσε για το βιβλίο ο νομπελίστας συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Σε συνέντευξή του πριν λίγο καιρό, ο Αραμπούρου ρωτήθηκε για τις συνέπειες της πανδημίας στην ανθρώπινη κοινότητα και είχε δηλώσει:

«Παρατηρώ με ανησυχία την απώλεια εμπιστοσύνης στη δημοκρατία, ενώ πολλαπλασιάζεται η ρητορική του μίσους, δικαιολογούνται οι διακρίσεις ή επιχειρείται να λυθούν προβλήματα τεράστιας πολυπλοκότητας με μέτρα γρήγορα, απλά και ολοκληρωτικά».

Το ξαναδιαβάσαμε προσεκτικά, έχοντας την αίσθηση πως ο Αραμπούρου σε λίγες γραμμές περιέγραψε γλαφυρά την ελληνική πραγματικότητα.