ΠΙΣ: έρευνα GPO

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών και της ιατρικής κοινότητας στην πολιτική υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση αποτυπώνεται σε μεγάλη έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO.

Μάλιστα, τα ποσοστά δυσαρέσκειας σε σχέση με τα ευρήματα αντίστοιχης περσινής έρευνας, είναι σημαντικά αυξημένα, ενώ σταθερή παραμένει η ικανοποίηση των πολιτών από τους γιατρούς του ΕΣΥ που ξεπερνά το 90%.

Τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν κόλαφο για την πολιτική του υπουργείου Υγείας, καθώς πολίτες και γιατροί φαίνεται να αποδοκιμάζουν την απόπειρα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Έτσι, υπέρ του να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ τάσσεται το 78,5% του κοινού και το 90% των γιατρών. Ταυτόχρονα, υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου των μισθών που λαμβάνουν οι γιατροί στην ΕΕ τάσσεται το 82,8% των πολιτών και το 91,6% των γιατρών.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ το δημόσιο σύστημα υγείας εξελίσσεται σε «μεγάλο ασθενή», καθώς φαίνεται να γίνεται «απωθητικό» για τους νέους και «εξαντλητικό» για το υπάρχον προσωπικό που φτάνει «τα όρια της εργασιακής εξουθένωσης». Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι ο ΠΙΣ ετοιμάζει προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα για την καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας.

Στελέχωση, αύξηση μισθών και κίνητρα, είναι τα τρία μέτρα που πρέπει να ληφθούν ταυτόχρονα για να ορθοποδήσει το σύστημα υγείας.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας στο γενικό κοινό και εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας στους γιατρούς.