25.000 «κρυφοί» φορείς στην Ελλάδα

Εως και σε 25.000 είναι πιθανόν να ανέρχεται ο «κρυφός» αριθμός των αδιάγνωστων περιπτώσεων φορέων του ιού του AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis, η οποία καταλήγει σε αυτόν τον υπολογισμό βασιζόμενη σε αναγωγικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται σε επιδημιολογικές έρευνες πανευρωπαϊκά.

 

Ο κώδωνας του κινδύνου πάντως έχει κρούσει προ πολλού για την Ελλάδα με τα 8.594 πιστοποιημένα κρούσματα που ανακοινώνονται επισήμως, καθώς η επικράτηση της ασθένειας βρίσκεται σε συνεχώς ανοδική πορεία από το 2002, ενώ κοινή παραδοχή αποτελεί η διαπίστωση ότι επικρατεί εφησυχασμός και έλλειψη ενημέρωσης.

«Τους λέω να μην ντρέπονται…»

«Οι περισσότεροι μύθοι για το AIDS έχουν καταρριφθεί… Ο μύθος που επικίνδυνα παραμένει είναι αυτός της νοοτροπίας του “και βέβαια δεν με αφορά το ζήτημα” που διέπει πολλούς στη χώρα μας… Ομως αφορά όλους τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους που πρέπει να μη φοβούνται να ζήσουν τον έρωτα αλλά με προφυλακτικό. Τους λέω να μην ντρέπονται να επιβάλουν την προφύλαξη… Είναι μαγκιά να κάνεις έρωτα με το δικό σου τρόπο… Η ενημέρωση πρέπει να αρχίζει από τα σχολεία… να καταφέρουμε να γίνει καθεστώς η πρακτική της χρήσης προφυλακτικού. Εάν ήξερα, και εγώ θα απολάμβανα τη ζωή μου χωρίς έγνοια…» ήταν το ηχογραφημένο μήνυμα που ακούστηκε χθες από την οροθετική Αλεξάνδρα Αθηναίου, ένα άτομο «υπεράνω υποψίας», τόσο που οι γιατροί δεν την εξέτασαν για τον ιό τον οποίο ανακάλυψε ότι έχει όταν γέννησε το παιδί της και ήταν οροθετικό.

«Δεν υπάρχουν επικίνδυνες ομάδες πληθυσμού, δεν υπάρχουν επικίνδυνοι άνθρωποι, υπάρχουν επικίνδυνες συμπεριφορές», επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Praksis, Τζ. Αντύπας, ενώ ο Γρ. Βαλλιανάτος από την ομοφυλοφιλική κοινότητα μίλησε για ανάγκη όχι μόνο ενημέρωσης αλλά και εξημέρωσης της στάσης μας απέναντι στην ασθένεια και το στιγματισμό που υφίστανται οι φορείς της. Ο ίδιος στηλίτευσε τη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ και τον επικεφαλής της γιατί, όπως κατήγγειλε, δεν εισάγει στη χώρα μας συγκεκριμένο φάρμακο για τους οροθετικούς.

Στο διαπιστωμένο έλλειμμα ενημέρωσης έρχεται να συμβάλει η Praksis που μαζί με άλλες 10 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αρωγό τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς πραγματοποιεί τριήμερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης με εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και κεντρικό μήνυμα «Η αγκαλιά μεταδίδει αγάπη, το προφυλακτικό ασφάλεια».

Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ