3 νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία

Τρία νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης εντοπίστηκαν στις πληγείσες περιοχές. Τα δύο αφορούν την Καρδίτα και το ένα τη Λάρισα. Εντοπίστηκε, επίσης, και ένα κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Λάρισας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε την Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Απευθυνόμενη στους κατοίκους της περιοχής ανέφερε πως η λεπτόσπειρα μεταδίδεται από ούρα ή ιστούς από μολυσμένα ζώα, όπως είναι τα ποντίκια όταν έρθουν σε επαφή με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια ή ανοικτή πληγή στο δέρμα.

Χαρακτήρισε σημαντικό το να αποφεύγονται τα στάσιμα νερά και να υπάρχει κατάλληλος ρουχισμός και υποδήματα. Ζήτησε, επίσης, να μην καταναλώνονται ωμά φρούτα και λαχανικά από περιοχές όπου έχει σημειωθεί πλημμυρικό φαινόμενο.

Να μην μένουν εκτεθειμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να έρθουν σε επαφή με τρωκτικά.

Πρέπει να προστατεύονται και τα κατοικίδια από το μολυσμένο νερό και τη λάσπη, καθώς μπορούν και αυτά να μεταδώσουν τη λεπτοσπείρωση στον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγος, συμπτώματα γρίπης (βήχα, πονόλαιμο, εξάνθημα, πόνους στους μυς και στα οστά), πονοκέφαλο, ίκτερο, εμετό, διάρροια, κόκκινα μάτια. Όσο πιο έγκαιρα γίνει η προσέλευση του πολίτη στις δομές Υγείας, τόσο καλύτερη είναι η έκβαση.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, το τελευταίο 24ωρο προσήλθαν 1.262 άτομα στις δομές Υγείας και προέκυψαν 41 γαστρεντερίτιδες και 91 λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το ίδιο διάστημα, υπήρξαν 4 νέες νοσηλείες ασθενών μe γαστρεντερικά προβλήματα και 8 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.