300.000 υπάλληλοι δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ

Επεκτείνεται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ η καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ  που προβλέπεται ως ειδική παροχή στο νόμο 3016/2002. Αυτό προκύπτει από απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωσε υπαλλήλους οι οποίοι διεκδίκησαν και κέρδισαν στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια το επίδομα.

Η απόφαση αφορά περίπου 300.000 υπαλλήλους που δικαιούνταν το επίδομα και δεν το έπαιρναν με το πρόσχημα ότι ελάμβαναν άλλου είδους επιδόματα και οι οποίοι προστίθενται στους περίπου 110.000 που ήδη καλύπτονται από τη συγκεκριμένη διάταξη. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση το δημοσιονομικό κόστος φτάνει τα 740 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που με αναδρομικότητα τριετίας αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 2,2 δισ. ευρώ. Οικονομικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου “δημοσιονομική βόμβα” καθώς το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ.

Η υπόθεση που συζητήθηκε στο Β΄τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου αφορούσε τις αγωγές που κέρδισαν 34 εργαζόμενοι στον δήμο Τρικάλων, στον Πολιτιστικό Οργανισμό και Οργανισμό Βρεφονηπιακών Σταθμών τού ίδιου δήμου και το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας. Τα συγκεκριμένα ΝΠΔΔ ζητούσαν να αναιρεθούν οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δικαστηρίων που είχαν δεχτεί ότι είναι υπάλληλοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και επομένως παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας αν δεν τους καταβληθεί το συγκεκριμένο επίδομα.

Την ίδια άποψη είχε και ο ¶ρειος Πάγος που απέρριψε την αίτηση αναίρεσης με το σκεπτικό ότι τα δικαστήρια δεν παραβίασαν τις διατάξεις του νόμου και του Συντάγματος με την ερμηνεία που έκαναν για τους υπαλλήλους. Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου η συγκεκριμένη αμοιβή είχε χορηγηθεί με βάση σειρά υπουργικών αποφάσεων σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων που βρίσκονταν σε διαφορετικές μεταξύ τους εργασιακές συνθήκες. Επομένως, κατά το ανώτατο δικαστήριο, η διαδοχική χορήγηση της παροχής σε όλους σχεδόν τους υπαλλήλους του δημοσίου, των ΟΤΑ, και των ΝΠΔΔ που αμείβονται σύμφωνα με τις διατάξεις του μισθολογίου του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, ανεξαρτήτως φορέα, είδους και συνθηκών εργασίας, κατέστησε την παροχή αυτή προσαύξηση μισθού.

 

ΜΟΤΟ

Οικονομικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου “δημοσιονομική βόμβα” καθώς το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ

Συντάκτης : Λαζαρίδου Ε.