310 εκατ. € ζητούν από τις φαρμακευτικές τα Ταμεία

Το ποσό των 310 εκατομμυρίων ευρώ -που αντιστοιχεί σε οφειλές παλαιότερων ετών- θα αναζητήσουν από τις φαρμακευτικές εταιρείες τα Ταμεία, στο πλαίσιο του «νοικοκυρέματος» του ασφαλιστικού συστήματος.

Την Τετάρτη πραγματοποιείται νέα σύσκεψη από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας, με θέμα τον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους Υγείας, οι οποίοι έχουν ετήσιο έλλειμμα πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τέσσερα είναι τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» και θα τεθούν το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή:

Τα Ταμεία θα ζητήσουν από τις φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν τα χρήματα που οφείλουν. Σημειώνεται πως οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν στους ασφαλιστικούς φορείς ποσό 3% (μέχρι το 2008 ήταν 4%) από τη δαπάνη για την αγορά των φαρμάκων.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως από το 2006 έως τώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες θα έπρεπε να έχουν δώσει στα Ταμεία 320 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, έχουν καταβάλει μόνο 10 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα τώρα να αναζητούνται τα υπόλοιπα 310 εκατομμύρια ευρώ.

Η καθιέρωση νέας λίστας φαρμάκων, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός τετραμήνου. Η νέα λίστα φαρμάκων αναμένεται να είναι βασισμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα είναι «θετική». Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτει και θα αποζημιώνει αποκλειστικά όσα σκευάσματα περιλαμβάνει.

H συγκράτηση των τιμών στα φάρμακα, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί και από τη νέα λίστα. Αυτό που εξετάζεται είναι η αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης, ώστε να γίνεται με βάση τις τρεις φτηνότερες χώρες (κάτι που σημαίνει πως θα εξαιρεθεί η Ελβετία που σήμερα συνεκτιμάται στον υπολογισμό).

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση των συνταγών μέσα από την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης (αποτελεί και τον πιο μακροπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης). Με την ολοκλήρωση του μέτρου θα φαίνεται στο σύστημα ακόμα και το κατά πόσο ένας γιατρός δείχνει ιδιαίτερη «προτίμηση» σε σκευάσματα συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας.

Για την αντιμετώπιση της σπατάλης ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, και ο υφυπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, φαίνεται πως υιοθετούν το «η ισχύς εν τη ενώσει».

Κοινοπραξία
Ετσι θα προχωρήσουν στη δημιουργία κοινοπραξίας των τεσσάρων μεγάλων Ταμείων, δηλαδή του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου.

Στόχος είναι να υπάρχει από κοινού έλεγχος των δαπανών (π.χ. για φάρμακα), αλλά και συνδιαπραγμάτευση για την αγορά των υπηρεσιών υγείας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα «υπερ- ταμείο», το οποίο θα καλύπτει συνολικά εννιά εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Από την υλοποίηση των αλλαγών το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να μαζέψει το 2010 το ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ και να τιθασεύσει τα ελλείμματα των κλάδων Υγείας.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το ετήσιο έλλειμμα στον κλάδο Υγείας στο ΙΚΑ είναι 2 δισεκατομμύρια ευρώ και στον ΟΠΑΔ 450 εκατομμύρια (μάλιστα στο Ταμείο του Δημοσίου το συσσωρευμένο έλλειμμα εκτοξεύεται στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ