36.000 προσλήψεις “παγώνουν” οι εκλογές

Στον… αέρα βρίσκονται οι διαδικασίες για την κάλυψη περισσότερων από 36.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιες υπηρεσίες και σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, καθώς από την προσεχή Δευτέρα, οπότε αρχίζει επισήμως η προεκλογική περίοδος, και μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης “παγώνουν” όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Οι σοβαρότεροι κλυδωνισμοί καταγράφονται στο πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 ανέργων στους ΟΤΑ, το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης, του ΟΑΕΔ και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Παρότι η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε προχθές, η έναρξη εφαρμογής του προγράμματος μετατίθεται σε χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές. Από τον συνολικό αριθμό των νέων θέσεων εργασίας, οι 1.453 κατανέμονται σε δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, και από αυτές οι 402 στον κεντρικό δήμο.

Αρκετοί αιρετοί της αυτοδιοίκησης εκφράζουν τον προβληματισμό τους, αναφέροντας ότι, σε περίπτωση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού, το συγκεκριμένο πρόγραμμα κινδυνεύει να ματαιωθεί, ή τουλάχιστον να τεθεί σε νέα βάση -με πιθανές περαιτέρω καθυστερήσεις στην έναρξη υλοποίησής του-, δεδομένου ότι έχουν εκδηλωθεί ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τον ίδιο λόγο θεωρείται αβέβαιη η τύχη ενός αντίστοιχου προγράμματος που προωθούνταν σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για την απασχόληση επιπλέον 2.000 ανέργων στις νομαρχίες της χώρας. Ισάριθμες θέσεις εργασίας που είχαν εξαγγελθεί για την αγροφυλακή μοιάζουν επίσης να μένουν “μετέωρες”, καθώς η αντιπολίτευση είχε εκφραστεί αρνητικά απέναντι στη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή.


ΣΤΟ… ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, εξάλλου, αναμένεται να “τρέξουν” οι διαδικασίες για την πλήρωση των 631 περιζήτητων θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας οι οποίες προκηρύχτηκαν σε διάφορους δήμους της χώρας. Παρά την αρχική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στο διάστημα από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 6 Οκτωβρίου, η προθεσμία αυτή θα τροποποιηθεί και θα μετατεθεί χρονικά.

Σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης, οι αποφάσεις αυτές “αγγίζουν” τους δήμους Αμπελοκήπων και Θερμαϊκού, για τους οποίους προκηρύχθηκαν από τρεις θέσεις δημοτικών αστυνομικών, καθώς και τον δήμο Σταυρούπολης, όπου θα γίνουν πέντε προσλήψεις.

Έντεκα προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών “παγώνουν” στα Γρεβενά και στην Κοζάνη, 10 σε δήμους του νομού Τρικάλων, 14 στην περιοχή των Ιωαννίνων, 18 στην Κρήτη και 567 στην Αττική.


ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει κατά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα κληθεί να υλοποιήσει και τις 7.413 προσλήψεις με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης τις οποίες ενέκρινε πριν από μόλις λίγες μέρες για 623 δήμους και κοινότητες της χώρας η αρμόδια τριμελής επιτροπή.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένει να προσλάβει με συμβάσεις μερικής απασχόλησης 650 άτομα τα οποία στη συντριπτική πλειονότητά τους θα απασχοληθούν στους τομείς της καθαριότητας και του πρασίνου. Οι διαδικασίες για την προκήρυξη των θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες συγκεντρώνουν παραδοσιακά υψηλό ενδιαφέρον, έχουν ήδη καθυστερήσει σημαντικά, καθώς το σχετικό αίτημα από την πλευρά του κεντρικού δήμου έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών από τις αρχές του έτους.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ

Παρατείνεται, παράλληλα, η αγωνία δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων που συμμετείχαν σε διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), καθώς στο διάστημα μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναστέλλεται η έκδοση των αποτελεσμάτων για όλους τους διαγωνισμούς που εξελίχτηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Οι σοβαρότερες εκκρεμότητες αφορούν στους υποψηφίους που συμμετείχαν στον γραπτό διαγωνισμό για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, ειδικά για την κατηγορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, εκκρεμεί ακόμη και η έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων. Ακόμη, μετά τις εκλογές θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα για τους υποψηφίους αρκετών κλάδων, στο πλαίσιο του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς.

Με τουλάχιστον δίμηνη καθυστέρηση, εξάλλου, πρόκειται να δημοσιευτούν και οι δύο νέες προκηρύξεις που αναμένονται από πλευράς ΑΣΕΠ, η πρώτη για την πρόσληψη 1.722 νοσηλευτών και η δεύτερη για την πρόσληψη 593 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων στα υπουργεία Εθνικής ¶μυνας και Πολιτισμού και σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για την εξέλιξη της διαδικασίας που αφορά την πρόσληψη 1.800 επαγγελματιών οπλιτών στο Στρατολογικό Σώμα, το Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Μέχρι και χθες η διαδικασία συνεχιζόταν ομαλά, αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταθέτουν κανονικά τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ή εάν πρόκειται να οριστεί νέα προθεσμία μετά τις εκλογές.