Οι σύλλογοι ασθενών έκαναν αισθητή την παρουσία τους απ΄ όλες τις περιοχές της χώρας, παρεμβαίνοντας με ουσιαστικό τρόπο στο συνέδριο και καθιστώντας σαφές πως εφεξής πρόκειται να πορευτούν συντεταγμένα για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
Του Φίλιππου Ζάχαρη
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο 3ο πανελλαδικό συνέδριο ασθενών – “patients in power” που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο 7-8 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα. Οι σύλλογοι ασθενών έκαναν αισθητή την παρουσία τους απ΄ όλες τις περιοχές της χώρας, παρεμβαίνοντας με ουσιαστικό τρόπο στο συνέδριο και καθιστώντας σαφές πως εφεξής πρόκειται να πορευτούν συντεταγμένα για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
Η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι εφεξής κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να μένει ανασφάλιστος, πως δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του εφησυχασμού στα θέματα Υγείας, επισημαίνοντας παράλληλα τα βήματα που έχουν γίνει για την διασφάλιση προαγωγής Υγείας, όπως την εκστρατεία δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον γενικό πληθυσμό της χώρας, το πρόγραμμα κατ’οίκον παράδοσης φαρμάκων, τις ειδικές ρυθμίσεις της ΔΕΗ για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κλπ. Η υφυπουργός πάντως υποστήριξε ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν μεμιάς.
Αποχωρώντας σύντομα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως είπε, στην Βουλή, αντιμετώπισε την δυσαρέσκεια των παραβρισκόμενων που περίμεναν καίριες απαντήσεις στα αιτήματα και τις επισημάνσεις τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξομάλυνση των σχέσεων του υπουργείου με τους συλλόγους ασθενών, ενώ δεσμεύτηκε παράλληλα για προσλήψεις 2.000 γιατρών μέχρι το τέλος του 2014, αλλά και 2.500 νοσηλευτών και 3.000 ατόμων από τον ΟΑΕΔ, που πρόκειται να αξιοποιηθούν σε διάφορες θέσεις στην υγεία.
Ακολούθησαν πολλές άλλες ομιλίες – παρεμβάσεις εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, όπως της Αγγελικής Πρεφτίτση, προέδρου του συλλόγου για τη Κυστική Ίνωση, της Μόιρας Τζίτζικα, συμβούλου Δημοσίων Σχέσεων ΠΟΑμΣΚ, ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας, της Ιωάννας Αλυσανδράτου, προέδρου του συλλόγου «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», της Νεκταρίας Βαζούρα, προέδρου Ένωσης Γονέων & Φίλων με Σύνδρομο Rett – «Oι Άγγελοι της Γης» κ.α. Οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, τον ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας, την συμμετοχή των ασθενών στην λήψη αποφάσεων, στην έλλειψη υποδομών και προσωπικού, στην κατάργηση της προληπτικής ιατρικής, στην αύξηση των ανασφάλιστων, τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα αλλά και στην απουσία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Οι ελλείψεις, τόνισαν όλοι τους, είναι πολύ μεγάλες και αφορούν το σύνολο των υπηρεσιών υγείας.
Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Χρήστος Λιονής, τόνισε ανάμεσα στα άλλα, πως η Ελλάδα κατατάσσεται πανευρωπαϊκά στις τελευταίες θέσεις εις ότι αφορά την φροντίδα Υγείας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλουν οι εθελοντικοί οργανισμοί, οι οποίοι τείνουν να υποκαταστήσουν τις κρατικές υπηρεσίες Υγείας. Στην ανάγκη νέων πολιτικών υγείας, αναφέρθηκε στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου. Υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα, αλλά παρόλα αυτά πως καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την δίκαιη κατανομή των πόρων, την ιατρική εξ αποστάσεως (τηλεϊατρική), τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής Υγείας, και την ενιαία βάση δεδομένων των ασθενών.
Το 3ο πανελλαδικό συνέδριο ασθενών συνεχίστηκε με επιτυχία και την δεύτερη ημέρα με workshops και ομιλητές από συλλόγους ασθενών και ειδικών σε θέματα Υγείας. Οι ανταλλαγές απόψεων αλλά και ο στρατηγικός σχεδιασμός των συλλόγων ασθενών, ο τρόπος που θα πορευθούν στο μέλλον, ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά της δεύτερης ημέρας. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε πως το συνέδριο ήταν πολύ πετυχημένο αλλά απ΄ όλα αυτό που πραγματικά προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν η μαζική συμμετοχή των συλλόγων ασθενών αλλά και μεμονωμένων ατόμων που πάσχουν από κάποια ασθένεια, εκπροσώπων φορέων υπηρεσιών υγείας και πολλών άλλων.
Η μαζικότητα αυτή αποδεικνύει ότι πλέον έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή από πλευράς διεκδικήσεων και προβολής αιτημάτων αλλά πάνω απ όλα σε μια περίοδο όπου οι σύλλογοι ασθενών και γενικότερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού περνούν δυναμικά στην αντεπίθεση, διεκδικώντας αυτά που δικαιούνται, όταν κάποιοι κρατικοί ιθύνοντες στο όνομα της κρίσης τους τα στέρησαν, προβάλλοντας κατ΄ουσίαν φτηνές δικαιολογίες. Γιατί ναι μεν έχουμε κρίση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η πολιτική Υγείας δεν θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική.
Αυτό ακριβώς προσπάθησε να αναδείξει το φετινό πανελλαδικό συνέδριο ασθενών – “Patients in Power“. Ένας θεσμός που θα πρέπει εφεξής να προσελκύει το ενδιαφέρον όλων αυτών που εμπλέκονται ενεργά σε θέματα Υγείας.