4.500 ασθενείς στον «Καιάδα»

Νοσηρή είναι η εικόνα που εμφανίζουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ η υπομονή των εντατικολόγων φαίνεται πως εξαντλείται. Oι υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας ότι μέχρι το τέλος του 2007 θα λειτουργήσουν όσα κρεβάτια ΜΕΘ αχρηστεύονται έπεσε στο κενό και οι εντατικολόγοι «αντεπιτίθενται». Από το νέο έτος, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν για άλλη μια φορά για την κατάσταση, καταγγέλλοντας την πολιτική του υπουργείου Υγείας και τις καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση κρεβατιών ΜΕΘ με καταχωρίσεις στον Τύπο.

Oπως τονίζουν εκπρόσωποί τους – μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, τα 150 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τα οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο ότι θα λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό, αποτελούν ζητούμενο. Αποτέλεσμα, αρκετοί από τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί στις μονάδες δεν τα καταφέρνουν να κρατηθούν στη ζωή, εξαιτίας της έλλειψης κλινών.

Τα στοιχεία της εταιρίας είναι αποκαλυπτικά: 150 διαθέσιμες, με τον κατάλληλο εξοπλισμό από τετραετίας, κλίνες ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία δε λειτούργησαν ποτέ. Το 2004, από αυτές που λειτουργούσαν, έκλεισαν 127 λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αν σκεφτεί κάποιος ότι ένα κρεβάτι ΜΕΘ φιλοξενεί περίπου 30 ασθενείς ετησίως και ήδη 150 κλίνες είναι κλειστές, καταλαβαίνει ότι 4.500 άνθρωποι κάθε χρόνο -από τους οποίους οι 3.000 θα γίνονταν καλά και θα επέστρεφαν σπίτι τους- δεν έχουν καν την ευκαιρία να νοσηλευτούν!

Η πιθανότητα, σύμφωνα με τους εντατικολόγους, οι ασθενείς αυτοί να επιβιώσουν εκτός μονάδας είναι εξαιρετικά μικρή έως μηδαμινή. Την ίδια ώρα, αντί να ενισχυθούν οι ΜΕΘ, το προσωπικό τους λιγοστεύει και χρήματα δε δίνονται για προσλήψεις και προμήθεια εξοπλισμού. Παρά την οριακή κατάσταση, στη Θεσσαλονίκη οι εντατικές κλίνες εξυπηρετούν ασθενείς από τα Τρίκαλα, την Αθήνα, ακόμη και την Αλβανία! Από την άλλη, άρρωστοι που νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη χρειάζεται να ταξιδέψουν διασωληνωμένοι, ακόμη και παραπάνω από… 300 χιλιόμετρα, για να διακομιστούν -αν είναι τυχεροί- στην Κομοτηνή ή σε κάποια άλλη πόλη, όπου δηλαδή βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής.

Χωρίς προσωπικό

και εξοπλισμό

Τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μαρτυρούν μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αντώνη Μαυρομάτη, τα δεδομένα για το 2007 σε 18 από τις 26 μονάδες δείχνουν ότι: το 73% δεν είναι στελεχωμένο από το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό και το 33% έχει έλλειψη σε γιατρούς, ενώ το 50% δε διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. O απαραίτητος αριθμός νοσηλευτών είναι εξαπλάσιος των κλινών, δηλαδή για 10 κρεβάτια χρειάζονται 60 νοσηλευτές. Βάσει των υπολογισμών της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, χρειάζονται τουλάχιστον πάνω από 2.000 κρεβάτια, κενό που φαίνεται ακόμη και στην αγωνία συγγενών ασθενών, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ. Εντατικολόγοι υπογραμμίζουν ότι τα περιθώρια και οι αντοχές εξαντλούνται και οδηγούμαστε πλέον στη συρρίκνωση των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Oι ίδιοι θεωρούν αναγκαία τη δυναμική παρέμβαση της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζουν και οι ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος, το καλοκαίρι από τις 125 θεσμοθετημένες κλίνες λειτουργούσαν μόνον οι 96 και η εικόνα αυτή ελάχιστα έχει διαφοροποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Εργαζόμενοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας κατήγγειλαν στον «Α» ότι στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» από τους 45 εργαζομένους απέμειναν το καλοκαίρι 33, ενώ στο Ιπποκράτειο έκλεισαν τρία κρεβάτια εντατικής θεραπείας λόγω έλλειψης προσωπικού. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί και η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των γιατρών για εξειδίκευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΑΧΕΠΑ υπήρχε θέση εντατικολόγου, ωστόσο δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτήν κανένας υποψήφιος! Το προσωπικό των ΜΕΘ διαμαρτύρεται για τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται, παρά την τεράστια ευθύνη που φέρει. Για παράδειγμα, στο «Γ. Παπανικολάου», όπως και σε άλλα νοσοκομεία, πολλές φορές μια νοσηλεύτρια εντατικής έχει να φροντίσει 4 αρρώστους, ενώ με βάση τα διεθνή στάνταρ θα έπρεπε να έχει υπό τη φροντίδα της έναν ασθενή το πρωί και δύο το βράδυ. Τραγική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου η ΜΕΘ ανοιγοκλείνει εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και ποτέ δεν έχει λειτουργήσει πλήρως εδώ και δυο χρόνια.