40.000 «πιράνχας» στην Υγεία. Οργιο διαφθοράς στις προμήθειες

Της Ελένης Πετροπούλου και της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Σάλο προκαλεί χθεσινή αποκάλυψη ανώτερου κυβερνητικού στελέχους περί 40.000 «τρωκτικών» που ζουν από την παραοικονομία στον κλάδο της υγείας. Παρά το νέο σύστημα προμηθειών και τις εξαγγελίες για πάταξη της παραοικονομίας στο χώρο της υγείας, τα «πιράνχας» φαίνεται ότι εξακολουθούν να δρουν, εκτινάσσοντας στα ύψη τις δαπάνες για την υγεία, σε μία συγκυρία μάλιστα που η οικονομία οδεύει προς την ύφεση και έλλειμμα και χρέος να έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Ο έλεγχος των δαπανών και του περιορισμού της σπατάλης σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία τέθηκε επί τάπητος στην χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής φορέων της γενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου , Υγείας Δ. Αβραμόπουλο και Απασχόλησης Φ. Πετραλιά.

Οι έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης στον έλεγχο των δαπανών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης είναι «κάτω από τη βάση» με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3% έως το τέλος του 2010.

Κέρδος 80 εκατ. 
Όπως δήλωναν χθες, μετά τη συνεδρίαση υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, από τον περιορισμό της σπατάλης στην υγεία θα εξοικονομηθούν φέτος τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ανέλθει σε 500 εκατομμύρια ευρώ από το επόμενο έτος. Τα ποσά αυτά θα εξοικονομηθούν με την εφαρμογή στο σύνολο των νοσοκομείων διπλογραφικών συστημάτων.

Ήδη, 20 νοσοκομεία έχουν εισαγάγει τα διεθνή λογιστικά πρότυπα ενώ το 80% (περίπου 107 μονάδες) των νοσηλευτικών ιδρυμάτων εφαρμόζει διπλογραφικό σύστημα και καταρτίζει ισολογισμούς. Μέχρι μάλιστα τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος στο σύνολο του ΕΣΥ.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, υπάρχει περίπτωση που για την προμήθεια ενός μόνο μηχανήματος εντοπίστηκαν «επτά επίπεδα συναλλαγής». Εντοπίσθηκαν μάλιστα αποθέματα που αντιστοιχούσαν σε ανάγκες δεκάδων μηνών και υλικά που είχαν λήξει εδώ και χρόνια!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νοσοκομείου, όπου στην αποθήκη του βρέθηκαν 300 εμπλουτισμένα στεντ, τα οποία είχαν λήξει. Επιπρόσθετα, αποκαλύφθηκε ότι η τιμολόγηση υλικών διαφέρει όχι μόνο από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αλλά και από εργαστήριo σε εργαστήριo του ίδιου νοσοκομείου. Βρέθηκε το ίδιο υλικό να κοστίζει σε ένα νοσοκομείο 300 ευρώ και σε ένα άλλο να ξεπερνά τα 1.000.

Ειδικά για το ΕΣΥ, αποφασίστηκε και η πρόσληψη 17 υποδιοικητών με αποκλειστικό έργο τις προμήθειες και τα οικονομικά της υγείας. Η λίστα με τα ονόματα των υποδιοικητών θα αποφασιστεί από τα δύο συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

Επιπρόσθετα, ένα κεντρικό σύστημα θα μπορεί να «βλέπει» σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των υλικών ανά νοσοκομείο ή ακόμη και ανά κλινική. Όπου εντοπίζεται διαφορετικό κόστος αμέσως θα παρεμβαίνει το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας ενώ έλεγχοι θα γίνονται και από το υπουργείο Οικονομικών.

Ελεγχοι 
Αντίστοιχα, εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος και εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων θα εφαρμοστεί και σε όλους τους ΟΤΑ και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης έως το 2010. Για τους ΟΤΑ διπλογραφικά συστήματα εφαρμόζουν οι 490 από τους 515 που συνολικά έχουν υποχρέωση. Η υποβολή των οικονομικών καταστάσεων για τα Ταμεία και τους ΟΤΑ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Τέλος, αποφασίστηκε ακόμη η δημιουργία Κεντρικής Αρχής και ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος σε όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν τους παραπάνω φορείς, ώστε να υπάρχει διαρκής και αξιόπιστος έλεγχος τόσο των δαπανών που πραγματοποιούνται όσο και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που είναι υποχρεωμένα πλέον να καταθέτουν.