45 δημόσια νοσοκομεία δεν ελέγχουν έσοδα-έξοδα

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Η έλλειψη εξειδικευμένου και ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στην εφαρμογή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θα βοηθήσει στην παρακολούθηση – έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των μονάδων υγείας, διασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη διαφάνεια. Παράλληλα, μόλις τα μισά νοσοκομεία έχουν εκδώσει ισολογισμό στο παρελθόν, και για ένα στα τρία δεν προβλέπεται η σχετική ενέργεια ούτε για το τρέχον έτος. Η επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία και η υποχρεωτική έκδοση ισολογισμών είναι ορισμένες από τις οδηγίες που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους διοικητές όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ κατά την πρόσφατη σχετική συνάντηση εργασίας, στο πλαίσιο της καλύτερης διαχείρισης των μονάδων υγείας, αλλά και εν όψει της αλλαγής του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία.

Μελέτη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπεράσματα μελέτης της Μονάδας Στρατηγικής και Πολιτικών Υγείας του υπουργείου Υγείας από την επεξεργασία ειδικών ερωτηματολογίων που κλήθηκαν να συμπληρώσουν 132 δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σημειώνεται ότι η συλλογή των στοιχείων έγινε από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2006. Σκοπός της μελέτης ήταν η συγκεντρωτική αποτύπωση των δράσεων της τρέχουσας περιόδου και του βραχυπρόθεσμου προγραμματισμού των δημόσιων νοσοκομείων με κύριο σκοπό την καταγραφή των αναγκών, τον προδιορισμό του παραγόμενου έργου και την υποστήριξη της διοίκησης για την υλοποίηση των πολιτικών του υπουργείου. Από το σύνολο των νοσοκομείων που κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο, ένα σημαντικό ποσοστό (17%) δεν απάντησαν –μερίδα των διοικητών δήλωσε ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως– και το 11% έστειλαν στοιχεία σε μη επεξεργάσιμη μορφή αρχείου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, περίπου ένα στα δύο νοσοκομεία (51%) έχει καταρτίσει ισολογισμό για το προηγούμενο έτος, ενώ στο 67% των νοσοκομείων προβλέπεται κλείσιμο ισολογισμού για το έτος 2006.

Αναφορικά με την εφαρμογή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην παρακολούθηση και τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των μονάδων υγείας, η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων (ποσοστό 81%) δηλώνει ότι δεν διαθέτει εξειδικευμένο, εκπαιδευμένο προσωπικό για την υποστήριξή της –σημειώνεται ότι υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν υπεύθυνο πληροφορικής–, ενώ το 54% έχει αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη την ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος. Από τη μελέτη προέκυψε ότι η εφαρμογή του συστήματος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε 45 νοσοκομεία του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων το «Αγλαΐα Κυριακού», το «Αττικόν», το «Αλεξάνδρα», το «Ελενα», το Νοσοκομείο Πατησίων, το «Δρομοκαΐτειο» και το «Αγία Ολγα». Τα κυριότερα προβλήματα αφορούν –εκτός από την απουσία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού–, το λογισμικό – πληροφοριακό σύστημα, την τεχνική και λογιστική υποστήριξη και την απογραφή – αποτίμηση των παγίων και των λοιπών στοιχείων των νοσοκομείων.

Νέο σύστημα προμηθειών

Πάντως, εν όψει και της εφαρμογής νέου συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων –αναμένεται να έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο έως το τέλος του έτους– το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους διοικητές, μεταξύ άλλων, να γίνει φυσική καταγραφή των υλικών αποθήκης, να καταγραφούν οι διαγωνισμοί για την αγορά υλικών (προκηρύξεις, υλοποίηση διαγωνισμών αλλά και ενστάσεις) και να λειτουργήσουν σωστά οι επιτροπές παραλαβών των νοσοκομείων ώστε να μη γίνεται παράδοση των υλικών από τους προμηθευτές απευθείας στους ορόφους. Παράλληλα, από την πλευρά του υπουργείου δόθηκε έμφαση στο θέμα των λογαριασμών των απογευματινών ιατρείων και τονίστηκε ότι επίκειται σχετικός οικονομικός έλεγχος.

Προτροπές για καλύτερες υπηρεσίες

Κατά τη συνάντηση εργασίας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εστίασε και στο θέμα της βελτίωσης της εικόνας των νοσοκομείων προς τον πολίτη, επαναφέροντας και τον γνωστό «δεκάλογο» που είχε επιδοθεί πριν από επτά μήνες στους διοικητές. Ειδικότερα, ζήτησε τη βελτίωση των χώρων του νοσοκομείου, την τήρηση του επισκεπτηρίου, την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών από το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τη βελτίωση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, εντός του 2006 προγραμματίστηκαν και εξελίσσονται 4.864 δράσεις από τα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 1.830 αφορούν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών των νοσοκομείων (δημιουργία ή ανακαίνιση κλινικών – εργαστηρίων, εξοπλισμός, ευπρεπισμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων). Εως τώρα έχει ολοκληρωθεί το 11,2% των δράσεων, το 37% είναι σε εξέλιξη και το υπόλοιπο σε μελέτη ή διαγωνιστικές διαδικασίες.

Γνωμη

Τι θα κάνετε κύριε υπουργέ;

Του Κωστη Η. Φαφουτη

Το 17% των διοικήσεων των νοσοκομείων έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στο σχετικό διερευνητικό ερωτηματολόγιό του. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι βολεύονται με το καθεστώς αδιαφάνειας στα οικονομικά των νοσοκομείων. Το 50% από τα 132 ιδρύματα της χώρας δεν είναι σε θέση να καταρτίσει ισολογισμό και το 80% δεν μπορεί να εφαρμόσει το διπλογραφικό σύστημα, που ακολουθούν οι έμποροι από το 1500… Τι προτίθεστε να κάνετε, κ. Αβραμόπουλε;