48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Κορυφώνοντται σήμερα, στις 3 μ.μ., με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία οι εκδηλώσεις για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Οι πύλες του Πολυτεχνείου ανοίγουν στις 8 το πρωί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εορτασμοί και οι καταθέσεις στεφάνων και πρόκειται να κλείσουν περίπου στις 13.00. Τότε θα αποχωρήσουν όλοι οι επισκέπτες, θα ακολουθήσει η τελετή λήξης στον προαύλιο χώρο με ομιλία καθηγητή του ΕΜΠ, θα γίνει προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου.

 

Ξεχωριστή στιγμή των φετινών εκδηλώσεων όταν οι διανομείς της eFood και της Wolt καταχειροκροτήθηκαν προσερχόμενοι στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης.

Kαι 6.00αστυνομικοί από τον Θεοδωρικάκο

Κατά τα… καθιερωμένα, η ΕΛΑΣ άρχισε τις διαρροές για τον «επιχειρησιακό της σχεδιασμό», καλλιεργώντας και το αντίστοιχο «κλίμα», που περιλαμβάνει περισσότερους από 5.500 αστυνομικούς και φύλαξη των πανεπιστημίων, κυβερνητικών κτιρίων και πρεσβειών, «προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταδρομικές επιθέσεις ή και καταλήψεις». Ταυτόχρονα, πάντα κατα την ΕΛΑΣ, «αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, ενώ θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε διάφορα σημεία» που δεν παραλείπει να ενημερώσει ότι θα επιστρατεύσει  ελικόπτερα και drones της ΕΛΑΣ, ενώ «θα ελέγχονται ταράτσες κτιρίων, από όπου τα προηγούμενα χρόνια διάφορα άτομα πετούσαν μολότοφ και πλήθος αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων». Σε πρώτη ζήτηση θα υπάρχουν οι «αύρες», ενώ η ΕΛΑΣ προσθέτει ότι «υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον εντοπισμό σημείων που θα μπορούσαν να κρύψουν κάποιοι “πολεμοφόδια”».