4ο συνέδριο για τα Οικονομικά της Τγείας

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για ενημέρωση σε θέματα Υγείας. Τα ιατρικά ρεπορτάζ βρίσκονται στην τρίτη θέση ενδιαφέροντος, μεταξύ των αναγνωστών εφημερίδων, και στην πρώτη μεταξύ όσων αγοράζουν περιοδικό.

Ανερχόμενη δύναμη στην ενημέρωση σε θέματα Υγείας αποτελεί πλέον το Διαδίκτυο. Μεγάλο μέρος των πολιτών ανατρέχουν σε αυτό, προκειμένου να λάβουν πληροφορίες για θέματα που τους αφορούν. Η εξέλιξη του μέσου αναμένεται ραγδαία, με σκοπό να συμβάλει τα μέγιστα στην πρόληψη και στην αγωγή Υγείας.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα ‘Διαχείριση πληροφορίας και νέες μορφές ενημέρωσης’, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4

ου

Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ κ. Νανά Νταουντάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Hellas κ. Δημήτρης Μαύρος, ο διευθυντής της Media2Day και του Iatronet.gr κ. Γιώργος Παπανικολάου και ο new media producer κ. Στάμος Μπιρσίμ.

Επικαλούμενος στοιχεία διαχρονικών ερευνών, ο κ. Μαύρος περιέγραψε τη στάση των Ελλήνων στα θέματα Υγείας. Την τελευταία τριετία – είπε – καταγράφεται μία αύξηση στο ποσοστό όσων απαντούν ‘πρέπει να κάνω περισσότερα για την υγεία μου’.

Σε γενικές γραμμές, το 31,1% δεν παίρνουν κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους. Το 24% εμφανίζονται ενοχικοί, δηλώνοντας απλά ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα πράγματα για την υγεία τους.

Το 27,8% εμφανίζονται να είναι πολύ προσεκτικοί με την υγεία τους, εκτιμώντας παράλληλα ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για αυτή. Το 17,1% δηλώνουν απλά πολύ προσεκτικοί με την υγεία τους.

Το ενδιαφέρον για την υγεία ‘απογειώνεται’ από την ηλικία των 35 ετών και μεγιστοποιείται μετά τα 55. Οι κάτοικοι της Αθήνας εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με το ενδιαφέρον για την υγεία τους, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζουν οι άνθρωποι των ανώτερων κοινωνικών ομάδων.

Ο κ. Μαύρος έδωσε έμφαση στο ενδιαφέρον των ανθρώπων για ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την υγεία τους. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο, λέγοντας ότι από το 2005 έως το 2008 εμφανίζει μία σαφή αύξηση στην επισκεψιμότητα, η οποία έφτασε στο 28,2% από 19,1%.

Τα θέματα της Υγείας – είπε – βρίσκονται πολύ ψηλά στο ενδιαφέρον των αναγνωστών. Οι αναγνώστες των εφημερίδων τα κατατάσσουν στην τρίτη θέση ενδιαφέροντος, μετά τα θέματα ελληνικής και διεθνούς πολιτικής. Οι αναγνώστες των περιοδικών, τα κατατάσσουν στην πρώτη θέση.

Σημαντική πηγή

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στο τεράστιο και διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για ενημέρωση μέσω του Διαδικτύου. Αναφέρθηκε σε στοιχεία έρευνας, η οποία αναλύθηκε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Από την έρευνα – είπε – προκύπτει ότι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, το 37,7% έως 38,5% των ερωτηθέντων θεωρούν το Διαδίκτυο ως σημαντική πηγή πληροφοριών για θέματα Υγείας.

Παρόλο που η προσωπική επαφή με το γιατρό κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των πηγών πληροφόρησης για θέματα Υγείας, ένας στους δύο χρήστες του Διαδικτύου αναζητεί σε αυτό πληροφορίες, πριν και μετά την επίσκεψη στο γιατρό. Το 58,5% των χρηστών αισθάνεται ανακούφιση, μετά την ενημέρωσή τους από το Ίντερνετ!

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κ. Μπιρσίμ, ο οποίος αναφέρθηκε σε καινοτόμες παρεμβάσεις – μέσω του Διαδικτύου – παγκοσμίως, με σκοπό την ενημέρωση επιστημών και κοινού. Δυστυχώς, είπε, οι επαγγελματίες Υγείας στην Ελλάδα δείχνουν περιορισμένο ενδιαφέρον στην αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων του μέσου.