5.000 στην αναμονή για προγράμματα του ΟΚΑΝΑ

Στους 5.000 ανέρχονται οι χρήστες που περιμένουν να ενταχθούν στα προγράμματα υποκατάστατων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί από τις υπάρχουσες δομές, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος, σε ημερίδα για τα ναρκωτικά που έγινε στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση που μαστίζει τον Οργανισμό.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι προχωρεί η ένταξη των μονάδων υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε, επίσης, ότι εντάσσονται στο Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προγράμματα για την πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική ένταξη.

Νέες μονάδες
Ο κ. Φωτεινόπουλος σημείωσε ότι οι λίστες αναμονής είναι μηδενικές σε περιφερειακές μονάδες του ΟΚΑΝΑ, όπως στο Αγρίνιο και στην Πέτρα Ολύμπου, ενώ μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα λειτουργήσουν ακόμη δύο μονάδες στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Μυτιλήνη.

Στο μεταξύ, τη χορήγηση υποκατάστατων και από γιατρούς εκτός Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του α αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Γιώργου Σούρλα, ο κ. Σαλμάς επεσήμανε ότι η σχετική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί σε έναν μήνα.

Τα υποκατάστατα -είπε- θα μπορούν να συνταγογραφούνται από νοσοκομειακούς ή ιδιώτες γιατρούς, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΟΚΑΝΑ.