5.500 προσλήψεις νοσηλευτών

Την άμεση πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών τον Ιανουάριο με διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ και 4.500 γιατρών τα επόμενα δύο χρόνια προανήγγειλε χτες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Την ίδια ώρα με την εφαρμογή του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων υγείας του ελληνικού πληθυσμού και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα εξοικονομούνται κάθε χρόνο περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ!

Oπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, τα κενά των νοσοκομείων σε προσωπικό θα μειωθούν σημαντικά, αφού στις αρχές του νέου χρόνου θα προσληφθούν στα νοσοκομεία της χώρας 5.500 νοσηλευτές. Τα άτομα αυτά θα διοριστούν αμέσως, καθώς θα καταργηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, πέρασε ήδη από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής ειδική ρύθμιση, που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την οποία οι προσλήψεις των νοσηλευτών θα γίνονται από κάθε νοσοκομείο χωριστά, με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ.

Επιτροπές αξιολόγησης

Τις προσλήψεις θα διεκπεραιώνουν οι επιτροπές αξιολόγησης, που θα αποτελούνται από τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων, εκπροσώπους των υγειονομικών περιφερειών, καθώς και από εκπροσώπους του ΑΣΕΠ. Το υπουργείο Υγείας θα ζητήσει από όλα τα νοσοκομεία της χώρας να στείλουν εγγράφως τις ανάγκες τους σε νοσηλευτές μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των προσλήψεων αμέσως μετά την ψήφιση της διάταξης από τη Βουλή. O κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι στα μέσα του Ιανουαρίου του 2009 οι 5.500 νοσηλευτές θα βρίσκονται στα νοσοκομεία, υπογραμμίζοντας πως έχουν εξοικονομηθεί οι απαραίτητοι πόροι και πως η όλη διαδικασία δεν είναι αντισυνταγματική, επομένως δε δικαιολογείται το κλίμα αμφισβήτησης και καχυποψίας που υπάρχει για τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Αποχαιρετισμός

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος έκανε έναν απολογισμό του έργου του υπουργείου Υγείας, που ορισμένοι ερμήνευσαν ως άτυπο αποχαιρετισμό. Oπως είπε, τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν έργα υποδομής και όχι βιτρίνας. «Μειώσαμε τη διοικητική πολυπλοκότητα του ΕΣΥ, ψηφίστηκε ο νόμος για τις προμήθειες (με τον οποίο θα εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ), υπεγράφη κλαδική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και των νοσοκομειακών γιατρών και ετοιμάσαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία και τον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας», ανέφερε ο υπουργός.

Oλοκληρώθηκε ακόμη το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή και αποφασίστηκε να δίνονται τα ποσά του κρατικού λαχείου που δε λαμβάνουν οι τυχεροί, καθώς και το 2% από τις προμήθειες των νοσοκομείων στις μονάδες ψυχικής υγείας. Το υπουργείο Υγείας θα εξοικονομεί επίσης σε ετήσια βάση 100 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν επιτρέπεται να συνταγογραφούνται φάρμακα που δεν αντιστοιχούν στην ασθένεια των ασφαλισμένων.

Σχέδιο για υγεία

Περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εξοικονομούνται κάθε χρόνο με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία. Με «πιλότο» 15 επιμέρους σχέδια δράσης, το υπουργείο προσδοκά μείωση κατά 20% των θανάτων από τροχαία, όσο και της θνησιμότητας από καρδιοπάθειες, καρκίνο, ψυχικά και λοιμώδη νοσήματα, όπως το AIDS. Το Σχέδιο στρέφεται ακόμη κατά των νοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και των νοσημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, τη διατροφή, το κάπνισμα και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Oσο για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, ο οποίος βρίσκεται από σήμερα στο διαδίκτυο (www. ygeianet. gov.gr), οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες υγείας που υπάρχουν στις περιφέρειες, τις πόλεις και τα χωριά, καθώς και για επιδημιολογικά στοιχεία ασθενειών.