5 νησιά ζητούν παιδίατρο

Κοινό υπόμνημα με κύριο αίτημα να καλυφθεί η θέση του παιδιάτρου στα Κέντρα Υγείας Σαμοθράκης, Ιθάκης, Σκοπέλου, Αλοννήσου και Πάτμου με οποιοδήποτε τρόπο μέχρι να διοριστούν μόνιμοι, αναμένεται να παραδώσει λίγο πριν από το Πάσχα στην υπουργό Υγείας αντιπροσωπεία φορέων των νησιών που θα μεταβεί στην Αθήνα.

Η απόφαση να συντονίσουν από κοινού τις δράσεις τους οι πολίτες των παραπάνω νησιών προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, πάρθηκε στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στη Σαμοθράκη με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Σαμοθράκη Εν Δράσει».

Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα επιδώσουν οι φορείς των πέντε νησιών στην υπουργό Υγείας ζητούν επίσης την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να δοθούν κίνητρα για τον διορισμό γιατρών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

«Επειδή πιστεύουμε ότι η υγεία των παιδιών μας δεν παζαρεύεται και επειδή θεωρούμε ότι, όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες, δικαιούμαστε και εμείς δημόσια και δωρεάν υγεία, απαιτούμε από την πολιτεία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντί μας», αναφέρεται σε κοινό ψήφισμα.

Να σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερα χρόνια που έχει προκηρυχτεί η θέση παιδιάτρου για το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο το νησί εξυπηρετεί μία φορά τον μήνα παιδίατρος από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, τους υπόλοιπους μήνες παραμένει χωρίς παιδίατρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα.

«Η εξυπηρέτηση αυτή που παρέχεται από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι μια προσπάθεια, αλλά τόσο μικρή που χάνεται στο κενό», λέει στην «Ε» η υπεύθυνη νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, Δάφνη Σταυράκη-Χαλκιά.