500.000 πολίτες χωρίς περίθαλψη

 
 

 Μισό εκατομμύριο εργαζόμενους μαζί με τις οικογένειές τους θέτει εκτός υγειονομικής περίθαλψης ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Η αύξηση του ελάχιστου ορίου ενσήμων από τα 50 στα 100 για τη χορήγηση βιβλιαρίου υγείας και στα 120 για παροχές σε χρήμα (εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα, χρήματα για τον τοκετό, ημερομίσθια σε περίπτωση ασθενείας κ.ά.) αφορά 320.000 ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Πρόκειται κυρίως για ευκαιριακά εργαζόμενους, αλλά και αλλοδαπούς οι οποίοι, μαζί με τις οικογένειές τους, φτάνουν συνολικά τους 500.000 πολίτες.

*Ολοι αυτοί, σε περίπτωση που απαιτηθεί να λάβουν υγειονομική φροντίδα, θα είναι υποχρεωμένοι είτε να νοσηλευτούν με χαρτί απορίας από τον οικείο δήμο, είτε να στραφούν, αν μπορούν βεβαίως, στον ιδιωτικό τομέα.

*Η επιλογή αυτή, η αύξηση δηλαδή των ενσήμων για παροχή υγειονομικής περίθαλψης, σημαίνει αύξηση (διπλασιασμό για την ακρίβεια) των ασφαλιστικών εισφορών. Ετσι και το τρίτο «δεν» του Κ. Καραμανλή δεν τηρείται μετά τις υποσχέσεις για μη αύξηση των ορίων ηλικίας που αυξήθηκαν από 2 έως 10 χρόνια και την μη μείωση των συντάξεων, όταν οι επικουρικές καθηλώνονται στο 20%.

*Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισηγητική έκθεση του νόμου θεωρεί ότι ο διπλασιασμός των προϋποθέσεων χορήγησης βιβλιαρίου υγείας θα φέρει οικονομίες 120 εκατ. ευρώ, σε ένα σύνολο 570 εκατ. προσδοκώμενων από τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας.

Με άλλα λόγια, παραδέχεται η κυβέρνηση ότι το όριο των ενσήμων αυξήθηκε ώστε να αποκλείσει εργαζόμενους από τις παροχές υγείας, για λόγους οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα ομολογεί ότι το πάρτι της διασπάθισης των χρημάτων των ασφαλισμένων (450 εκατ.) γίνεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα διαγνωστικά κέντρα…