500 κτίρια-βόμβες για τη δημόσια υγεία

 

Στο «κόκκινο» βρίσκονται δεκάδες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, καθώς πάνω από 500 σπίτια όπου διαμένουν μετανάστες, εγκαταλελειμμένα κτίρια και οικόπεδα αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Η έκθεση της Νομαρχίας Αθηνών είναι αποκαλυπτική. Εκατόν σαράντα κτίρια στις οδούς Μενάνδρου, Σατωβριάνδου, Κουμουνδούρου, Γερανίου, Ζήνωνος, Σωκράτους, Χίου, Ψαρρών, Ξούθου, Σοφοκλέους, Λεωνιδίου, Θερμοπυλών, Ιάσωνος, Ακομινάτου και Κεραμεικού αποτελούν σοβαρές εστίες μόλυνσης. Στα σπίτια αυτά διαμένουν μετανάστες οι οποίοι στοιβάζονται κατά δεκάδες σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών μέτρων, δίπλα σε κατσαρίδες, τρωκτικά και ψύλλους.

Κοιμούνται στο πάτωμα, στα μπαλκόνια, στον ακάλυπτο, ανάμεσα στα απορρίμματα, πάνω σε βρόμικες κουρελούδες. Πολλά από αυτά τα κτίρια χρησιμοποιούνται σαν ξενοδοχεία ύπνου ειδικά για γυναίκες έναντι 5 ευρώ την ημέρα, ενώ οι ακάλυπτοι και οι φωταγωγοί χρησιμεύουν ως χωματερές απορριμμάτων.Κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών
Σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται για καταστάσεις οι οποίες απειλούν τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της μετάδοσης σοβαρών ασθενειών όπως η βουβωνική πανώλη, ο ενδημικός τύφος και η λεπτοσπείρωση. Βεβαίως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ενώ οι ιδιοκτήτες έχουν ενημερωθεί και έχουν κληθεί να λάβουν άμεσα μέτρα, η κατάσταση εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να παραμένει ίδια.

Την ίδια στιγμή, ως «ανθυγιεινές βόμβες» έτοιμες να εκραγούν χαρακτηρίζονται δεκαέξι σημεία – στέκια τοξικομανών στο κέντρο της Αθήνας (στις οδούς Βίκτωρος Ουγκώ, Διπύλου, Θέμιδος, Ξούθου, Σωκράτους και Πειραιώς), 208 εγκαταλελειμμένα κτίρια, 45 οικόπεδα, 14 οίκοι ανοχής, καθώς και 4 ξενοδοχεία. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων κ. Λευτέρης Σκιαδάς μιλώντας στον ΕΤ τόνισε πως έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία καθαρισμού σε κτίρια όπου παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα υγιεινής.

Πρόσφατα η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων προχώρησε σε απολύμανση σε κτίριο στην οδό Μενάνδρου, στο οποίο διέμεναν μετανάστες. «Η κατάσταση είναι τραγική. Ωστόσο η θέση μας είναι να καθαρίζουμε κτίρια και όχι ανθρώπους. Οι ενέργειες του δήμου έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, όμως για να παρέμβει θα πρέπει να υπάρχει εισαγγελική παραγγελία» λέει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στο μεταξύ παρέμβαση έχει κάνει και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία εδώ και περίπου ενάμιση μήνα διενεργεί προανακριτική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν βάση οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων τα οποία δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις διαβίωσης προχωρούν σε ομαδικές ενοικιάσεις.

Οι «άθλιοι» της οδού Βερανζέρου«Οχι! Οχι, φωτογραφίες! Θα μας διώξουν και πού θα πάμε;». Φοβούνται. Κλείνουν τις μισογκρεμισμένες πόρτες, σπρώχνουν διακριτικά με τα πόδια τους τα σκουπίδια και κρύβονται. Οι μητέρες παίρνουν στην αγκαλιά τα μισόγυμνα μωρά και κλείνονται στα δωμάτια…«Θα σας πούμε πώς ζούμε εδώ αλλά όχι φωτογραφίες!»…

Πίσω από τη μισογκρεμισμένη εξώπορτα του νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Βερανζέρου, κοντά στην Ομόνοια, ένας άλλος κόσμος αποκαλύπτεται… Εκατόν είκοσι Σομαλοί μετανάστες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε μια ανθρώπινη χωματερή. Αντρες, γυναίκες και μωρά κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλον. Σε δωμάτια μόλις 15 τ.μ. Ξαπλώνουν στο πάτωμα ή πάνω σε σκονισμένα στρώματα και βρόμικες κουβέρτες. Δίπλα σε σκουπίδια και σε κατσαρίδες: «Ποντίκια έχουμε καιρό να δούμε», λέει ο 34χρονος Ντιρί ο οποίος εδώ και οκτώ μήνες έχει βρει καταφύγιο σε αυτό το κτίριο.

Καθημερινά η δυσωδία είναι αποπνικτική. «Οποιος περάσει από έξω θα καταλάβει. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη!» λένε καταστηματάρχες. Ομως οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν -όπως παραδέχονται- συνηθίσει γιατί «στην πατρίδα μας η κατάσταση είναι χειρότερη…».

Σε ένα χώρο λίγο μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα δωμάτια (το κτίριο διαθέτει 30 δωμάτια, και κάθε

όροφος έχει από δύο τουαλέτες) λειτουργεί κοινόχρηστη κουζίνα, με τρία ξύλινα τραπέζια και δεκαπέντε σπασμένες καρέκλες: «Μοιραζόμαστε τα έξοδα για το φαγητό. Οσο μπορούμε, για να μην πεινάσουμε». Πλυντήριο δεν έχουν («είναι είδος πολυτέλειας για εμάς! Εχουμε όμως τηλεόραση»).

Οι γυναίκες απλώνουν τα ρούχα πάνω σε σκουριασμένα κάγκελα.

Για όλα αυτά οι μετανάστες πληρώνουν έξι χιλιάδες ευρώ το μήνα στον ιδιοκτήτη. «Ο καθένας δίνει δυο ευρώ την ημέρα. Τόσο μας αναλογεί. Αλλά και πάλι αν δεν έχεις δουλειά είναι δύσκολο να τα βρεις. Εγώ εργαζόμουν στην οικοδομή. Και με τα ελάχιστα χρήματα που μου έδιναν μπορούσα να ζήσω με αξιοπρέπεια, όμως με έδιωξαν. Τουλάχιστον εδώ έχουμε ένα μέρος για να κοιμόμαστε…», λέει ο Ντιρί, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια για ένα καλύτερο μέλλον. Ομως, όπως λέει στον ΕΤ, «διαπίστωσα πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα όπως νόμιζα στην αρχή. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι μετανάστες δεν έχουν δικαιώματα. Τα προβλήματα είναι πολλά…».

Πάντως, ο υπεύθυνος για την ασφάλεια του κτιρίου αναφέρει στον ΕΤ πως «τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ούτε για την υγεία των μεταναστών αλλά ούτε για την υγεία των περιοίκων. Το κτίριο είναι γερό και συχνά γίνονται απολυμάνσεις. Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα έγιναν τρεις απολυμάνσεις…».

Αντίθετα, οι περίοικοι και οι καταστηματάρχες οι οποίοι το διάστημα αυτό συγκεντρώνουν υπογραφές για να απομακρυνθούν οι Σομαλοί μετανάστες από την περιοχή επιμένουν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν έχει να κάνει με ρατσιστικές διαθέσεις. «Πριν από λίγο καιρό καθάρισαν το κτίριο και έβγαλαν 25 σακούλες σκουπίδια από μέσα. Αν είναι δυνατόν! Η κατάσταση είναι τραγική. Το κτίριο έχει κριθεί τέσσερις φορές ακατάλληλο από την υγειονομική υπηρεσία!», λέει ο κ. Θεόδωρος Θωμάς, καταστηματάρχης της περιοχής.

Η «γκετοποίηση» του κέντρου της Αθήνας, αν και σύμφωνα με δηλώσεις τους προβληματίζει τους αρμόδιους φορείς, αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζεται μεθοδικά με αποτέλεσμα μια ολόκληρη περιοχή με το που πέφτει ο ήλιος να κλείνεται σε παλιά σπίτια και πολυκατοικίες, όπου «άνθρωποι και ποντίκια» κρύβονται μερικές δεκάδες μέτρα από τις πλέον «in» περιοχές της Αθήνας.

Καταστηματάρχες στην οδό Σοφοκλέους ζητούν από το Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων, ώστε να απομακρυνθούν οι μετανάστες, καθώς όπως υποστηρίζουν η περιοχή έχει μετατραπεί σε γκέτο.

Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί και κάτοικοι στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, καθώς τα

τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες Αφγανοί και Πακιστανοί, οι οποίοι ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες.

Της Βάλιας Νικολάου, Φωτό: Μάριος Λώλος