5,2 δισ. ευρώ οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 5,2 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων από τον Ιανουάριο του 2005. Και παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών έχει λυθεί, οι προμηθευτές καταγγέλλουν πως δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ! Την πρώτη θέση στη μαύρη λίστα των κακοπληρωτών που έχει συντάξει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) έχει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το οποίο χρωστάει στους προμηθευτές περισσότερα απο 85,5 εκατομμύρια ευρώ. Ακολουθεί ο Ευαγγελισμός με 81 εκατομμύρια ευρώ και το «Γ. Γεννηματάς», του οποίου τα χρέη ξεπερνούν τα 79,7 εκατομμύρια ευρώ!

Σημειώνεται μάλιστα πως τα χρέη σε 131 μέλη του ΣΕΠ αγγίζουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την αρχή της εβδομάδας οι προμηθευτές έχουν ανακοινώσει πενθήμερη προειδοποιητική αναστολή παραδόσεων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, στην περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν γίνουν δεκτά από το υπουργείο Υγείας, απειλούν με συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Ο νόμος στο ψυγείο

Δυστυχώς όμως τα χρέη δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του ΕΣΥ. Το καμάρι του κ. υπουργού Υγείας, ο νόμος για τις προμήθειες του ΕΣΥ, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του έχει σχεδόν παγώσει. Και σίγουρα δεν μπορούν να κατηγορηθούν οι προμηθευτές για τη μη έκδοση της απαραίτητης κοινής υπουργικής απόφασης που θα επέτρεπε την ενεργοποίησή του. «Σχεδόν όλες οι προμήθειες των νοσοκομείων από 1ης Ιανουαρίου 2009 είναι στον αέρα με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε αν θα πληρωθούμε τα τιμολόγιά μας» υπογράμμισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Παναγιώτης Στραβόλαιμος, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠ.