6.103 προσλήψεις στο ΕΣΥ

«Ανάσα» στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων θα δώσουν 6.103 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Οι 3.103 αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο επόμενο δίμηνο και αφορούν προκήρυξη του Δεκεμβρίου του 2009. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, το ΑΣΕΠ έχει ολοκληρώσει ήδη τις διαδικασίες για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ). Στο τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τους υπαλλήλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και στις αρχές Σεπτεμβρίου των υπαλλήλων κατηγορίας Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

 

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ άνοιξε ο δρόμος για την κάλυψη επιπλέον 3.000 θέσεων με «κυλιόμενους πίνακες». Η σχετική διαδικασία προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη και αφορά 16 ειδικότητες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων για μονάδες Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΕΣΥ, το «Αρεταίειο» νοσοκομείο και το Νοσηλευτικό Iδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ).

Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία θα προχωρήσουν άμεσα οι παραπάνω προσλήψεις και θα ολοκληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο. Η χρηματοδότηση για την κάλυψη αυτών των θέσεων είναι εξασφαλισμένη, ενώ υπάρχει και δήλωση του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, για εξαίρεση του τομέα της Υγείας από το «πάγωμα» των προσλήψεων.

Οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν -κατά προτεραιότητα- σε μονάδες εντατικής θεραπείας και άλλες ειδικές μονάδες νοσοκομείων, οι οποίες δοκιμάζονται από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να καλύψει και τα σημαντικά κενά που προκαλεί η φυγή προσωπικού (κυρίως νοσηλευτικού) προς τη συνταξιοδότηση. Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση συνταξιοδοτούνται περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, ενώ σε περιόδους κρίσης με το Ασφαλιστικό -όπως αυτήν που διανύουμε τώρα- οι συνταξιοδοτήσεις φτάνουν έως και 2.500 τον χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, ανέφερε στο «Εθνος» ότι τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε μια σημαντική τάση αποχώρησης από την ενεργό υπηρεσία. Από έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ φαίνεται ότι το 5% των υπηρετούντων στα νοσοκομεία είχαν υποβάλει ή σκέπτονταν να υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιουμπέλη, αυτή η τάση ανακόπηκε έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τη δυνατότητα ανάκλησης των παραιτήσεων από όσους τις είχαν υποβάλει. Σε κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις εκτιμάται ότι είναι φέτος περισσότερες από πέρυσι.

Αν και οι οργανισμοί των δημόσιων νοσοκομείων είναι παρωχημένοι, είναι ενδεικτικοί προκειμένου να αποτυπωθούν τα κενά. Από τις 15.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και τις 25.000 λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ είναι καλυμμένες οι 10.000 και οι 8.500 αντίστοιχα.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Κόντρα για τα ολοήμερα

Εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, εισάγει την καθιέρωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και για τους διευθυντές του ΕΣΥ, ενώ θεσμοθετεί την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους από 1η Σεπτεμβρίου.

«Σ’ αυτήν τη συγκυρία, οφείλουμε να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ, να αντιμετωπίσουμε ανισότητες, να λύσουμε προβλήματα και να ανοίξουμε μια μεγάλη πόρτα για το μέλλον, όσον αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία του» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση ακριβώς της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, αλλά και η εξασφάλιση της ισότητας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, σε όλη την ελληνική επικράτεια» πρoσέθεσε από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά.

Σχετικά με τη βασική διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, η ΝΔ -χωρίς να διαφωνεί στη φιλοσοφία- το καταψήφισε θεωρώντας ελλιπείς τις προβλέψεις χρηματοδότησης των νοσοκομείων. «Οταν θα έχετε βγάλει υπουργική απόφαση για τις αμοιβές του γιατρού και του προσωπικού, ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να τις αναπροσαρμόσει, χωρίς να έχετε εσείς μηχανισμό προσαρμογής των τιμών» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Μ. Σαλμάς. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν τις απόψεις τους περί εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημοσίων νοσοκομείων, ενώ ο ΛΑΟΣ ψήφισε «παρών».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας σύμφωνα με την οποία τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές θα εξοφλούνται έπειτα από απολογιστικό έλεγχο των σχετικών συμβάσεων.

Επέκταση μέσω του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ

«Θεραπεία» με αποτέλεσμα η μέθοδος κυλιόμενων πινάκων

Αποτελεσματική αποδείχτηκε η μέθοδος προσλήψεων μέσω «κυλιόμενων πινάκων» στο εγχείρημα κάλυψης των κενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η υπουργός Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επεκτείνει τη μέθοδο με διάταξη στο προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Η διάταξη προβλέπει ότι, με απόφαση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, ο ετήσιος κυλιόμενος πίνακας κατάταξης μπορεί να εφαρμόζεται και σε άλλες κατηγορίες και κλάδους ή ειδικότητες προσωπικού, με εξαίρεση θέσεις για τις οποίες απαιτείται εξειδικευμένη εμπειρία ως τυπικό προσόν διορισμού.

Τον Οκτώβριο κάθε έτους, το ΑΣΕΠ καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς (νοσοκομεία, μονάδες Πρόνοιας) να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη σχετική προκήρυξη.

Η προκήρυξη περιλαμβάνει τα γενικά και ειδικά προσόντα διορισμού ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα, τα κριτήρια κατάταξης, τον τρόπο κατάταξης των υποψηφίων και τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων. Το ΑΣΕΠ επεξεργάζεται τις αιτήσεις των υποψηφίων και καταρτίζει τον προσωρινό ετήσιο κυλιόμενο πίνακα ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα προσωπικού.

Ο προσωρινός κυλιόμενος πίνακας δημοσιοποιείται με καταχώρισή του στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ και αναρτάται στα κτίρια του ΑΣΕΠ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατά του ανωτέρω πίνακα επιτρέπεται η άσκηση ένστασης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών, που αρχίζει από την επομένη της καταχώρισής του στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.

Επειτα από την εξέταση των ενστάσεων, το ΑΣΕΠ καταρτίζει και κυρώνει τον οριστικό πίνακα, τον οποίο στη συνέχεια αναρτά στον διαδικτυακό του τόπο και τον αποστέλλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Προϋποθέσεις

Νέοι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν μέρος στην επόμενη προκήρυξη κατάρτισης κυλιόμενου πίνακα. Οσοι υποψήφιοι έχουν ενταχθεί στο δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ετήσιο πίνακα, περιλαμβάνονται αυτοδικαίως και στους επόμενους κυλιόμενους πίνακες.

Σε περίπτωση μεταβολής των προσόντων ή των ιδιοτήτων τους οι υποψήφιοι υποβάλλουν στην επόμενη προκήρυξη κατάρτισης πίνακα νέα αίτηση, προσκομίζοντας μόνο τα απαιτούμενα προς απόδειξη της μεταβολής δικαιολογητικά.

Το ΑΣΕΠ εκδίδει, έως τρεις φορές τον χρόνο, προκήρυξη πλήρωσης θέσεων, η οποία αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και υποχρεωτικώς τουλάχιστον σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις προτιμήσεων εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι υποψήφιοι έχουν ενταχθεί στον εκάστοτε ισχύοντα κυλιόμενο πίνακα.

Ο πίνακας διοριστέων καταρτίζεται από τον ετήσιο πίνακα, βάσει της σειράς που έχουν οι υποψήφιοι σε αυτόν, σε συνδυασμό πάντοτε και με τη δήλωση προτιμήσεών τους και περιλαμβάνει αριθμό διοριστέων ίσο με τον αριθμό των θέσεων που προκηρύχτηκαν.

Αν οι διοριστέοι, κατά την ανωτέρω διαδικασία, παραιτηθούν μέσα σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία πρόσληψής τους ή δεν αποδεχτούν τον διορισμό τους τουλάχιστον δύο φορές, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν για μία τριετία σε προκήρυξη κατάρτισης ετήσιου κυλιόμενου πίνακα. Υποψήφιος που έχει επιλεγεί προς διορισμό δεν μπορεί να διατεθεί προς αναπλήρωση άλλης θέσης της ίδιας προκήρυξης πλήρωσης θέσεων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Στ. Κουτσιουμπέλης

Απέδωσε καρπούς

Η μέθοδος προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με «κυλιόμενους πίνακες» απέδωσε στην πρόσφατη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να καλύψει τα σημαντικά κενά στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Εκτιμώ ότι μπορεί να αποδώσει και στην παρούσα φάση, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές της Πρόνοιας. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και μία τάση φυγής εργαζομένων προς τη συνταξιοδότηση, οι οποίες είναι περισσότερες από πέρυσι.

Μία στις τρεις θέσεις προσωπικού είναι κενή και είναι επιτακτική η ανάγκη να προσληφθούν τουλάχιστον όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πέρυσι και φέτος, ώστε να ανασάνει το σύστημα.

* Ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης είναι πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Δημήτρης Καραγιώργος