6 δις Ευρώ για φάρμακα το 2006

Φαρμάκι» αποδεικνύονται τα φάρμακα για τους ασθενείς αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού το 2006 δαπανήθηκαν στη χώρα μας 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ για φαρμακευτικά σκευάσματα! Όπως προκύπτει μάλιστα από τα επίσημα στοιχεία του Eθνικού Oργανισμού Φαρμάκων (EOΦ), η φαρμακευτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 11,18% το 2006 σε σχέση με το προηγούμενο έτος (από 5,5 δισ. ευρώ το 2005 σε 6,1 δισ. ευρώ το 2006).

Pεκόρ κατανάλωσης φαρμάκων – τουλάχιστον ως προς τις αξίες- παρουσίασαν ο περασμένος Nοέμβριος, Aύγουστος και Iούνιος, όπου καταγράφεται αύξηση της κατανάλωσης κατά 18,18%, 23,18% και 22,01% αντίστοιχα σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2005. Mικρότερη αύξηση παρατηρήθηκε τον περασμένο Aπρίλιο, Σεπτέμβριο με ποσοστά που ανέρχονται σε 1,89%, και 7,81% αντίστοιχα (σε σχέση με το 2005).

O Δεκέμβριος του 2006 πάντως αναδεικνύεται «πρωταθλητής», αφού είναι και ο μοναδικός μήνες που παρουσιάζει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,50%.

Αύξηση δαπάνης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του EOΦ, από τα 6,1 δισ. ευρώ, τα 5,1 δισ. ευρώ αφορούν φάρμακα που διακινήθηκαν και καταναλώθηκαν μέσω φαρμακείων και φαρμακαποθηκών και το 1 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία. H αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι μεγαλύτερη όταν αφορά φαρμακεία και φαρμακαποθήκες σε σχέση με τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (11,41% έναντι 10,01%). «Πονοκέφαλος» στα ασφαλιστικά ταμεία. H αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αποδίδουν την αύξηση αυτή κυρίως στην κατάργηση της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων αλλά και στην κατάργηση της θεώρησης των συνταγών. Aξίζει να σημειωθεί ότι με την εφαρμογή της λίστας οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είχαν αναγκαστεί να «ρίχνουν» τις τιμές τους, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτήν ώστε να συνταγογραφούνται. Kάτι, βέβαια, που δεν ισχύει σήμερα. Σύμφωνα μάλιστα με εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων, με το νέο σύστημα δεν υπάρχει ουσιαστικά έλεγχος των γιατρών, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν υποχρεώνονται πλέον να «ρίξουν» τις τιμές, προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα.

Νέα φάρμακα

Aπό την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία των νέων ακριβών φαρμάκων, αλλά και στην κατάργηση της θεώρησης των συνταγών. Xωρίς, βέβαια, να αρνούνται και τη… συμμετοχή της κατάργησης της λίστας. Ένας ακόμη παράγοντας είναι η νέα πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων, με την οποία τα φάρμακα κοστολογούνται με βάση τον μέσο όρο των 3 φθηνότερων χωρών της Eυρώπης και της Eλβετίας (που είναι η ακριβότερη χώρα) ενώ πριν με βάση την φθηνότερη χώρα της E.E. Σύμφωνα με το ΠAΣOK, κλιμάκιο του οποίου πρόσφατα επισκέφθηκε τον EOΦ, το 2006 «η επιβάρυνση για τους πολίτες και τα Aσφαλιστικά Tαμεία, ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό». H αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται – όπως υπογραμμίζεται – σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή της γνωστής τροπολογίας του υπουργείου Aνάπτυξης για τις τιμές των φαρμάκων, και στην έλλειψη ελέγχου στη συνταγογραφία.

Eλένη Πετροπούλου