7.720 άστεγοι Ελληνες

 

Στην Αττική ζουν οι περισσότεροι. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και ο Εβρος. Πέντε νομοί δεν έχουν αστέγους. Δεν έχουν καταμετρηθεί μετανάστες και Αθίγγανοι

Στον δρόμο ζουν 7.720 Ελληνες. Πρόκειται για αστέγους, οι οποίοι αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε παγκάκια, νυχτερινά καταφύγια ή ξενώνες. Πολλοί από αυτούς είναι αποφυλακισμένοι ή έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία.

Αλλοι διαβιούν σε επισφαλή καταλύματα, εγκαταλειμμένα κτίρια, τροχόσπιτα, σκηνές, αποθήκες και στάνες. Στη θλιβερή καταγραφή δεν συμπεριλαμβάνονται οικονομικοί μετανάστες και αθίγγανοι.

Τα στοιχεία παρείχαν οι νομαρχίες όλης της χώρας, συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το υπουργείο Υγείας. Παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση που έγινε στον ξενώνα του Ρέντη, παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αρμόδιου υφυπουργού Μάριου Σαλμά.

Οι περισσότεροι άστεγοι ζουν στην Αττική (5.324 άνθρωποι). Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (552), η Αχαϊα (415), o Εβρος (275) και η Λάρισα (111). Δεν έχουν καταγραφεί καθόλου άστεγοι στους Νομούς Γρεβενών, Δράμας, Κιλκίς, Κοζάνης και Φωκίδας.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί την κατεξοχήν έκφραση του κοινωνικού πολιτισμού. Αποκτά, δε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οι οποίες μεγάλωσαν τις κοινωνικές ανισότητες.

Στήριξη

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να σταθεί κοντά στους ανήμπορους και αναξιοπαθούντες ανθρώπους, που οι καταστάσεις τούς στέρησαν τη δυνατότητα να ασκούν το δικαίωμά τους στη ζωή, κάτω από τις ίδιες συνθήκες με τους υπόλοιπους Ελληνες. Για την καταγραφή των αστέγων τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα μητρώο, ώστε να διαμορφώνεται αποτελεσματικά η κοινωνική πολιτική.

Ο κ. Σαλμάς εξήρε τον ρόλο των νομαρχιών στην καταγραφή, ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, υποβλήθηκαν σε ειδική επεξεργασία με βάση την ευρωπαϊκή τυπολογία για τις κατηγορίες αστέγων.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, το υπουργείο Υγείας θα καταθέσει πρόταση ειδικού προϋπολογισμού για τους άστεγους, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους κωδικούς χρηματοδότησης και των άλλων υπουργείων για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου σκοπού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ