7ωρο και 4-6 εφημερίες για τους νοσοκομειακούς

Εβδομαδιαία πρωινή απασχόληση 35 ωρών. Ρεπό μετά την 24ωρη εφημερία. Δεν γίνεται δεκτό το αίτημα για μισθό 1.600 ευρώ «καθαρό» στους ειδικευόμενους

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι δεν θα γίνει δεκτό το αίτημα των γιατρών για μισθό 1.600 ευρώ («καθαρών» στους ειδικευόμενους) και παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες το νέο ιατρικό μισθολόγιο. Ο κ. Καλογερόπουλος καλεί τους γιατρούς να υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση, εκθέτοντας τη συνοπτική πρόταση του υπουργείου ως εξής:

Εβδομαδιαία πρωινή απασχόληση 35 ωρών (40 σήμερα), με τέσσερις έως έξι εφημερίες τον μήνα (συν μία ακόμη, αν χρειαστεί) και ρεπό μετά την 24ωρη εφημερία. Τα χρήματα των εφημεριών θα περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές.

Αποζημίωση
Η υπερωριακή αυτή αποζημίωση θα καταβάλλεται ακόμη και όταν δεν γίνονται οι εφημερίες, ενώ όσες γίνουν -πάνω από τις έξι- θα είναι αφορολόγητες.

Εκτίμηση του υπουργείου Υγείας είναι ότι με την ένταξη των εφημεριών στις τακτικές αποδοχές και τη μείωση του ωραρίου αυξάνεται κατά 20% έως 25% ο μισθός των γιατρών.

Ο κ. Καλογερόπουλος ανακοινώνει την πρόθεση του υπουργείου να εφαρμόσει το «πολυδιευθυντικό» σύστημα, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη των ικανών γιατρών του ΕΣΥ φτάνει μέχρι τον βαθμό του διευθυντή, αντί του αναπληρωτή διευθυντή που ισχύει σήμερα.

Σοβαρές επιφυλάξεις για την κυβερνητική πρόταση εκφράζει το μέλος της γραμματείας της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας.

Ο κ. Βαρνάβας θεωρεί ότι με την πρόταση απορρίπτεται κάθε συζήτηση για νέο ιατρικό μισθολόγιο, αν και πριν από έναν μήνα από την πλευρά του υπουργείου διατυπώθηκε η πρόθεση να συσταθεί επιτροπή μισθολογίου.

Η εξέλιξη μέχρι τον βαθμό του διευθυντή -σημειώνει- αποτελεί ένα σύστημα απονομής τίτλων, χωρίς καμία μισθολογική απολαβή, λόγω του «πλαφόν». Αν δεν καταργηθεί το «πλαφόν», οι διευθυντές θα καθηλώνονται μισθολογικά από τον 14ο χρόνο υπηρεσίας έως τη συνταξιοδότησή τους.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Κινητοποιήσεις για τις εντατικές

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι γιατροί στις ελλείψεις των εντατικών μονάδων του ΕΣΥ.

Οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων θα ληφθούν την Τετάρτη, στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί επιρρίπτουν ευθύνες στο υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι οι ελλείψεις είναι γνωστές, ενώ υπήρξαν δεσμεύσεις για επίλυση των προβλημάτων μέχρι τα περασμένα Χριστούγεννα.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας -σημειώνουν- είναι απογυμνωμένες από γιατρούς και νοσηλευτές. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι είναι υποαμειβόμενοι και εξουθενωμένοι, καθώς εργάζονται χωρίς ρεπό, με συνεχόμενες εφημερίες και χωρίς να κάνουν χρήση του συνόλου της ετήσιας προβλεπόμενης άδειας τους.

Για να καλυφθούν οι εθνικές μας ανάγκες, χρειαζόμαστε 2.000 έως 3.000 θέσεις εντατικής νοσηλείας και διαθέτουμε μόλις 500.

Το δυσάρεστο είναι ότι είναι σήμερα διαθέσιμα περισσότερα από 200 κρεβάτια (με κόστος εξοπλισμού της τάξης των 150.000 ευρώ το καθένα), αλλά δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Με 600 προσλήψεις, νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού, τα συγκεκριμένα κρεβάτια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άμεσα.

Η λειτουργία νέων θέσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα σώσει εκατοντάδες ζωές τον χρόνο. Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι χάρη στις μονάδες σώζονται τέσσερις στους πέντε οριστικά «χαμένους» ασθενείς και τραυματίες.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή επίδοση, παρά τους παλαιούς χώρους και τον προβληματικό εξοπλισμό που διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας ζητεί από την πολιτεία προσλήψεις προσωπικού, ουσιαστικά κίνητρα, για να προσελκύσει νέα στελέχη και να κρατήσει το έμπειρο προσωπικό, που σήμερα είναι εξουθενωμένο, και θεσμοθέτηση οργανογράμματος των κανόνων λειτουργίας των μονάδων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ