8 ΚΑΙ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- 48ωρη πανελλαδική απεργία από τους γιατρούς

Ο ΠΙΣ απορρίπτει στο σύνολό του το κυβερνητικό σχέδιο για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου οι γιατροί όλων των κλάδων. Την απόφαση έλαβε το περασμένο Σάββατο η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η οποία αξιολόγησε λεπτομερώς τις προτάσεις των υπουργείων Υγείας και Εργασίας για την απασχόληση και τις αμοιβές των γιατρών, που θα συμμετάσχουν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Ο ΠΙΣ απορρίπτει πλήρως την κυβερνητική πρόταση και η διοίκησή του προχωρεί στη σύνταξη κοστολογημένης πρότασης. Η πρόταση που τούς δόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία για τις ιατρικές αμοιβές στον ΕΟΠΥΥ προβλέπει τα εξής:

Οι γιατροί του ΙΚΑ παραμένουν με τους υπάρχοντες μισθολογικούς όρους. Για τους 5.000 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, προτείνονται μισθοί 900 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων που θα τούς επιλέξουν ως οικογενειακούς γιατρούς.

Για τους 9.000 καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, οφθαλμίατρους, πνευμονολόγους, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγους, γυναικολόγους, γαστρεντερολόγους, ουρολόγους, δερματολόγους, ψυχιάτρους, χειρουργούς και νευρολόγους, προτείνονται μισθοί από 1.000 έως 1.900 ευρώ.

Για τους αλλεργιολόγους, νεφρολόγους, νευροχειρουργούς, παιδοψυχιάτρους, πλαστικούς χειρουργούς, ρευματολόγους, θωρακοχειρουργούς και παιδοχειρουργούς προβλέπεται αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. Οι γιατροί απορρίπτουν στο σύνολό του το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΕΟΠΠΥ. Καλούν τα συναρμόδια υπουργεία να μην προχωρήσουν στην υλοποίησή του και να επανεξετάσουν συνολικά τον σχεδιασμό τους, με βάση τις προτάσεις της ιατρικής κοινότητας.

Η γενική τους συνέλευση αποφάσισε, επίσης, να ενεργοποιηθούν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου. Θεωρούν ότι παραδίδεται η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας σε εξωιατρικές επιχειρήσεις, προσβάλλοντας το συνταγματικό δικαίωμα της προστασίας της υγείας (Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 5, παρ. 5 και 21).

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ