800.000 Ελληνες με διαβήτη Τύπου 2

Ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των 800.000 ατόμων με διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,4% των δαπανών υγείας.

Αν συνυπολογιστεί και το κόστος των επιπλοκών από τον διαβήτη, το κόστος εκτινάσσεται στα 2,3 δισεκατομμύρια ή 12% των συνολικών δαπανών υγείας, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα στη χώρα μας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η σωστή ρύθμιση του σακχάρου ενός ατόμου με Διαβήτη Τύπου 2 αποτελεί πολύτιμη διαδικασία. Η επίτευξη επιπέδων σακχάρου όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους προτεινόμενους θεραπευτικούς στόχους, περιορίζει μέχρι το μισό τις εξετάσεις και τις επισκέψεις στον γιατρό, καθώς επίσης μειώνει αισθητά τις ποσότητες των χορηγούμενων φαρμάκων.

Η σωστή αλλά και έγκαιρη ρύθμιση του ατόμου με Διαβήτη Τύπου 2 είναι το σημείο-κλειδί στην αντιμετώπιση των επιπλοκών. Η καλή ρύθμιση συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, με αισθητά μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών για τα άτομα με διαβήτη, αλλά και μειωμένο κόστος φροντίδας για το ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα.

Μελέτη που διεξήχθη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με χορηγό τη Sanofi-Aventis, έδειξε ότι ένα ικανοποιητικά ρυθμισμένο άτομο με Διαβήτη Τύπου 2 κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 983 ευρώ ετησίως (συνολικό μέσο ετήσιο κόστος), ποσό που ανέρχεται στα 1.570 ευρώ για έναν μη ρυθμισμένο ασθενή.

Για το θέμα μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου η καθηγήτρια Ασημίνα Μητράκου, παθολόγος-διαβητολόγος, και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Ιωάννης Κυριόπουλος, κοσμήτωρ Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με θέμα «Διαχείριση και Οικονομική Αξιολόγηση του Διαβήτη Τύπου 2 στην Ελλάδα».

Σκοπός της μελέτης, εξήγησε ο κ. Κυριόπουλος, ήταν ο προσδιορισμός του συνολικού άμεσου κόστους για την αντιμετώπιση της νόσου στην ελληνική υγειονομική πραγματικότητα, καθώς και η ανάδειξη του υποδείγματος διαχείρισης της νόσου κατά τη συνήθη θεραπευτική πρακτική στη χώρα. Η μελέτη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ενός συστήματος υποστήριξης για τη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα αφορούν τη διαχείριση των ατόμων με Διαβήτη Τύπου 2.

ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ