9 μέτρα – καβάτζα αν δεν βγουν από την «τρύπα»

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΠΑ

 

 

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

 

Ετερα σχέδια διάσωσης της οικονομίας έχει στο συρτάρι του το οικονομικό επιτελείο, σχεδιάζοντας να τα δημοσιοποιήσει στην έσχατη ανάγκη με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2009, τον Οκτώβριο.

 

Ακόμη και τον ΦΠΑ σκέφτονται να αυξήσουν, πράγμα που θα επιδεινώσει την ήδη άδικη σχέση άμεσων-έμμεσων φόρων

Μετά το πρώτο πακέτο των φορομέτρων, που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, εκτιμάται ότι δίνεται εν μέρει λύση στον τρέχοντα προϋπολογισμό, που μόνο στο πρώτο εξάμηνο του έτους εμφανίζει μαύρη τρύπα 1,9 δισ. ευρώ.

Η αγωνία είναι εμφανής στην Καραγεώργη Σερβίας. Δεν είναι τυχαία η έκφραση αρμόδιου παράγοντα ότι «ακόμα δεν ξέρουμε τι γίνεται», αναφερόμενος στα αμφιβόλου είσπραξης έσοδα 900 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (300-350 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν μόνο από τα νομικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα πρέπει να τα λάβουν από τα φυσικά, στα οποία δεν έχουν αρχίσει καν να στέλνουν ειδοποιητήρια), αλλά και τα 4,15 δισ. ευρώ (1,26 δισ. παραπάνω από τα 2,89 δισ. του 2007) από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των Καυσίμων, ως αποτέλεσμα (που ακόμα δεν βλέπουμε) περιορισμού του λαθρεμπορίου από το νέο σύστημα πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων για την ώρα έχουν πέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την επίσπευση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα μέχρι και το «χειρότερο» -κατά πώς το χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου, και το οποίο απεύχονται- σενάριο της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ μέχρι και τρεις ποσοστιαίες μονάδες, δεδομένου ότι από του χρόνου προβλέπεται και η ενίσχυση του Ασφαλιστικού. Τα 9 μέτρα «καβάτζα» του οικονομικού επιτελείου αφορούν:

1 Την αύξηση του νέου Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, που φέτος φτάνει στο 0,1% -με ελάχιστο ποσό 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του, το 2009.

2 Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Δύο είναι οι εισηγήσεις που κυριαρχούν: η πρώτη αφορά την επίσπευση εφαρμογής της τρίτης δόσης από το τελευταίο δίμηνο ή τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η δεύτερη την εφαρμογή τους από την 1η Ιανουαρίου 2009, οπότε επί των αυξημένων αξιών θα επιβληθεί και το αυξημένο ΕΤΑΚ.

3 Την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.

4 Από 1.1.2009 έρχεται η τέταρτη και τελευταία δόση αύξησης 3,1% του ΕΦΚ των καυσίμων, που καταλήγει πλέον στα 302 ευρώ, ενώ στον ορίζοντα είναι η δεύτερη δόση προσαρμογής που προωθείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5 Ορισμένοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εμμένουν, πάντως, σε μια νέα αύξηση του ΦΠΑ, και μάλιστα από φέτος.

6 Ορισμένοι προτείνουν ακόμη και επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, με το σκεπτικό ότι η κατανάλωση φθάνει στο 15% της ζήτησης της ενέργειας, οπότε είναι εφικτή και η εξομοίωση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

7 Να επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, αλλά προς την κατεύθυνση της περικοπής της μεγάλης πλειονότητας αυτών.

8 Να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων και να φορολογούνται πλέον μόνο στη φορολογική κλίμακα.

9 Περαίωση και για χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων, ώστε να καταλογιστεί ο τελικός φόρος μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς, κληρονομιάς. *