Οι φαρμακοβιομήχανοι αποφάσισαν μειώσεις έναν μήνα μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις
|
Την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΦΕΕ επιδοκίμασαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας και ο υφυπουργός κ. Γ.Βλάχος, οι οποίοι ανέφεραν ότι παρόμοια πρωτοβουλία αναλαμβάνει και η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ). Ωστόσο η ανακοίνωση αυτή έγινε περίπου έναν μήνα μετά την έκδοση του δεύτερου δελτίου τιμών φαρμάκων, σύμφωνα με το οποίο υπήρξαν ανατιμήσεις σε 25 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα η τιμή 12 φαρμάκων αυξήθηκε κατά 10%, επτά φαρμάκων πάνω από 20%, ενώ στην περίπτωση μιας βιταμίνης η ανατίμηση έφθασε το 400%. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διετία 2004-2006 οι φαρμακοβιομηχανίες παρουσίασαν μέση ετήσια αύξηση κερδών της τάξεως του 24%.
Κατά τα άλλα, οι ομιλητές ανέφεραν ότι μόνο τα επώνυμα φάρμακα εγγυώνται ποιότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. «Ο κυριότερος και ισχυρότερος πυλώνας που διασφαλίζει την ποιότητα των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι η επώνυμη συνταγογράφηση με την αποκλειστική ευθύνη του θεράποντος ιατρού» δήλωσε ο κ. Φιλιώτης. Εγγύηση αποτελούν επίσης, όπως ανέφερε, η ταινία γνησιότητας και το διπλό barcode. «Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η δεδομένη υποστήριξη του ΣΦΕΕ και της ΕFΡΙΑ στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση της ανασυσκευασίας των φαρμάκων ως ασπίδα προστασίας έναντι των πλαστών» πρόσθεσε.
Στους κινδύνους που εγκυμονεί η αγορά φαρμάκων μέσω του Διαδικτύου αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Τ.Ζερβακάκης. Οπως είπε, το 10% των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο Ιnternet είναι «μαϊμούδες». Τα περισσότερα είναι αυτά που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των προβλημάτων στύσης ή «απαιτούν» ειδική ιατρική συνταγή (π.χ. φάρμακα για ψυχικές παθήσεις).
Τέλος, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου ανακοίνωσε ότι ως τα μέσα του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση της φαρμακευτικής υπηρεσίας του Ιδρύματος.