ΦΑΡΜΑΚΑ «Παγώνουν» για έναν χρόνο οι τιμές

Οι φαρμακοβιομήχανοι αποφάσισαν μειώσεις έναν μήνα μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις

«Πάγο» στις τιμές των φαρμάκων για έναν χρόνο βάζουν οι επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έπειτα από συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό ανακοίνωσε χθες σε ημερίδα που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (ΕFΡΙΑ) ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Δ.Φιλιώτης . «Αποφασίσαμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια και να ανταποκριθούμε στο γενικότερο κάλεσμα της κυβέρνησης για συγκράτηση των τιμών στην αγορά» τόνισε ο κ. Φιλιώτης.

Την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΦΕΕ επιδοκίμασαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας και ο υφυπουργός κ. Γ.Βλάχος, οι οποίοι ανέφεραν ότι παρόμοια πρωτοβουλία αναλαμβάνει και η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ). Ωστόσο η ανακοίνωση αυτή έγινε περίπου έναν μήνα μετά την έκδοση του δεύτερου δελτίου τιμών φαρμάκων, σύμφωνα με το οποίο υπήρξαν ανατιμήσεις σε 25 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα η τιμή 12 φαρμάκων αυξήθηκε κατά 10%, επτά φαρμάκων πάνω από 20%, ενώ στην περίπτωση μιας βιταμίνης η ανατίμηση έφθασε το 400%. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διετία 2004-2006 οι φαρμακοβιομηχανίες παρουσίασαν μέση ετήσια αύξηση κερδών της τάξεως του 24%.

Κατά τα άλλα, οι ομιλητές ανέφεραν ότι μόνο τα επώνυμα φάρμακα εγγυώνται ποιότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. «Ο κυριότερος και ισχυρότερος πυλώνας που διασφαλίζει την ποιότητα των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι η επώνυμη συνταγογράφηση με την αποκλειστική ευθύνη του θεράποντος ιατρού» δήλωσε ο κ. Φιλιώτης. Εγγύηση αποτελούν επίσης, όπως ανέφερε, η ταινία γνησιότητας και το διπλό barcode. «Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η δεδομένη υποστήριξη του ΣΦΕΕ και της ΕFΡΙΑ στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση της ανασυσκευασίας των φαρμάκων ως ασπίδα προστασίας έναντι των πλαστών» πρόσθεσε.

Στους κινδύνους που εγκυμονεί η αγορά φαρμάκων μέσω του Διαδικτύου αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Τ.Ζερβακάκης. Οπως είπε, το 10% των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο Ιnternet είναι «μαϊμούδες». Τα περισσότερα είναι αυτά που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των προβλημάτων στύσης ή «απαιτούν» ειδική ιατρική συνταγή (π.χ. φάρμακα για ψυχικές παθήσεις).

Τέλος, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου ανακοίνωσε ότι ως τα μέσα του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση της φαρμακευτικής υπηρεσίας του Ιδρύματος.