Δεν πρέπει καμία ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού να μένει έξω από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα.
Κανένα κρούσμα ιλαράς στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί σε πρόσφυγες ή μετανάστες, την υγειονομική φροντίδα των οποίων αναλαμβάνει το ελληνικό κράτος.
Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζοε, συμμετέχοντας στις εργασίες της Παγκόσμιας Συνόδου Υγείας στο Βερολίνο, ως ομιλητής σε συζήτηση για την υγεία προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με την παγκόσμια υγεία.
Η ομιλία του αφορούσε την φροντίδα των παιδιών και τις πρακτικές ανοσοποίησης μέσω των εμβολιασμών.
Ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στην εκτεταμένη εμβολιαστική καμπάνια για τα προσφυγόπουλα και στη διενέργεια περίπου 30.000 εμβολιασμών με τα εμβόλια προτεραιότητας, όπως έχουν καθοριστεί από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών.
Σε σχέση με την επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γειτονικές χώρες και εξελίσσεται και στη χώρα μας ο γενικός γραμματέας τόνισε την απουσία κρουσμάτων στους πρόσφυγες και μετανάστες, γεγονός που απέδωσε στην αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής πρακτικής.
Η Ελλάδα – είπε – άντεξε το προσφυγικό κύμα και παρέμεινε ασφαλής υγειονομικά χώρα.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, βασικά χάρη στην πολιτική καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, η πρόληψη και η καθολική πρόσβαση αποτελούν τον αποφασιστικό παράγοντα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
ΜΚΟ
Ο γενικός γραμματέας έκανε λόγο για θετική εμπειρία συνεργασίας με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κάλυψης προσφύγων μεταναστών την τελευταία τριετία.
Τώρα – σημείωσε – αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
“Ακλόνητη πεποίθηση μας, που βασίζεται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα, είναι πως για την αποτελεσματική προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν πρέπει καμία ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού να μένει έξω από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, την πρόληψη και την Αγωγή Υγείας”.
Τόνισε πως η αξιοθαύμαστη πρακτική ανθρωπισμού και φιλοξενίας που έδειξε ο ελληνικός πληθυσμός, ο οποίοα δεν επέτρεψε να ενισχυθούν ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές.
Δημ.Κ.