Το υπουργείο Υγειας έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για αποσύνδεση ορισμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, όπως τα νοσοκομεία Λάρισας και Ηρακλείου και προωθεί συνολική νομοθετική ρύθμιση.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
Αλλαγές στη διοίκηση δημόσιων νοσοκομείων αναμένονται το επόμενο διάστημα. Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να φέρει ρύθμιση, με την οποία θα αυτονομούνται νοσηλευτικά ιδρύματα, που συγχωνεύτηκαν από το 2011.
Σχετικές ανακοινώσεις έκανε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντηση που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες και εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου και τα νοσοκομεία Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης.
Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, οι εργαζόμενοι εξέθεσαν στον υπουργό Υγείας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως απόρροια της διασύνδεσης του νοσηλευτικού ιδρύματος με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Τόνισαν ότι από το 2013 που έγινε η συγχώνευση, το νοσοκομείο έχει φθίνουσα πορεία και συρρικνώνεται συνεχώς.
Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι είναι πραγματικά ηρωισμός να εργάζεται κάποιος σε τόσο αντίξοες συνθήκες, με χαμηλούς μισθούς και σε δυσπρόσιτη περιοχή.
Συμφώνησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται επιπλέον κίνητρα προσέλκυσης, καθώς αυτά που έχουν ήδη ληφθεί φαίνεται ότι δεν επαρκούν.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα αυτονομίας του νοσοκομείου που έχει σοβαρή τεκμηρίωση και ισχυρά επιχειρήματα, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε θετικός.
Υπογράμμισε πως έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για αποσύνδεση ορισμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, όπως τα νοσοκομεία Λάρισας και Ηρακλείου.
Δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει το θέμα μέσα στο 2017, στο πλαίσιο μιας συνολικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα αφορά νοσοκομεία με ανάλογα προβλήματα.
Αναδιάρθρωση
Η συγχώνευση – αναδιάρθρωση των νοσοκομείων της χώρας είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2011 από τον καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο, πρόεδρο επιτροπής που είχε συγκροτηθεί τότε για την εκπόνηση σχεδίου συγχωνεύσεων δημόσιων νοσοκομείων.
Το εγχείρημα είχε ξεκινήσει από την Αθήνα, όπου είχε ανακοινωθεί η δημιουργία εννέα μεγάλων κύκλων νοσοκομείων, τα οποία θα αναλάμβαναν τη διοίκηση των υπολοίπων 34.
Ξεκίνησε τον ίδιο χρόνο με την άτυπη συγχώνευση των δύο μεγάλων νοσοκομείων Παίδων της Αθήνας και επεκτάθηκε τα επόμενα χρόνια σε νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας.
Δημ.Κ.