Αντιφάσεις μεταξύ διαφόρων ερευνών στο θέμα των επιπτώσεων της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού, εντοπίζουν οι επιστήμονες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σε μία ενδιαφέρουσα επιστημονική εργασία, καταγράφουν τις αντιφάσεις αυτές, καταλήγοντας, πάντως, στο συμπέρασμα ότι η ύφεση έχει αναμφισβήτητα σημαντικές επιπτώσεις κυρίως στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Μία από τις έρευνες που εξέτασαν, έδειξε ότι η ανεργία σχετίζεται με αύξηση κατά 63% της θνησιμότητας, κυρίως στους άνδρες.
Άλλη μελέτη, όμως, δείχνει ότι η αύξηση κατά 1% στον δείκτη της ανεργίας, μειώνει κατά 0,54% τη θνησιμότητα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κρίση και η ανεργία σχετίζονται με αύξηση των αυτοκτονιών και έχουν σημαντική επίπτωση στην ψυχική υγεία.
Η ανασφάλεια για τα επαγγελματικά και το μέλλον αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Υπάρχουν, όμως, ενστάσεις αναφορικά με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη.
Κάπνισμα
Η κρίση, πάντως, σχετίζεται με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και προϊόντων καπνού.
Μελέτες δείχνουν ότι η ανεργία μειώνει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος, αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα να ξεκινήσει κάποιος την επικίνδυνη αυτή συνήθεια.
Λόγω της ανέχειας, ωστόσο, παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση σε ποσότητες προϊόντων καπνού.
Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι σε καθεστώς φτώχειας, υπάρχει αυξημένος αριθμός κακοποιήσεων παιδιών και χρήσης ουσιών από τους νέους.
Άσχετα από τις διακυμάνσεις και τις διαφορετικές διαπιστώσεις κάθε έρευνας, μία καθαρή διαπίστωση – σημειώνουν οι ειδικοί του ΟΟΣΑ – είναι ότι η ύφεση υποβαθμίζει την Υγεία.
Αυτό συντελείται με τη μικρότερη χρήση υπηρεσιών προληπτικής Ιατρικής και εμβολιασμών.
Περικοπές
Όσο μεγαλύτερη είναι η κρίση, τόσο μεγαλώνουν και οι περικοπές των δαπανών για την Υγεία του πληθυσμού.
Στην Ελλάδα – παρατηρούν – η μείωση της δημόσιας δαπάνης Υγείας ανήλθε στο 11% το 2010 και το 2011.
Στην Ισλανδία και την Πορτογαλία, η μείωση ήταν πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (4,3%), αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα.
Η Γερμανία και η Ουγγαρία είχαν σταθερές δαπάνες Υγείας το συγκεκριμένο διάστημα, ενώ οι μόνες χώρες που τις αύξησαν ήταν το Ισραήλ και η Ιαπωνία.
Δ.Κ.