Η ΟΕΝΓΕ ζητεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση και θεσμική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ασθενών, οι οποίοι εξευτελίζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα…
Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία, υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των γιατρών.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας (φωτό αριστερά) δήλωσε την Τετάρτη ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο:
“Τμήματα και ολόκληροι τομείς καταρρέουν από έλλειψη γιατρών. Τα κονδύλια που απομένουν στα ταμεία των νοσοκομείων μετά βίας επαρκούν για αγορά γάζας.
Τα φάρμακα έχουν καταστεί είδος υπό εξαφάνιση”…
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, αντί να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα, οι διοικήσεις έχουν αποδυθεί σε ανηλεές κυνήγι των ασθενών για είσπραξη των πεντάευρων.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας χαρίζει απλόχερα υποσχέσεις μέσω του αναπληρωτή υπουργού κ. Γρηγοράκου για προσλήψεις γιατρών, δημιουργία ομάδων δράσης (task force), οικονομική ενίσχυση και νομοθετικές αλλαγές…
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι η προφανώς η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη πως η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας σωρεύει οργή στις συνειδήσεις των πολιτών, προσπαθεί να διαχειριστεί το ζήτημα επικοινωνιακά:
“Δυστυχώς η Υγεία δεν αποτελεί ζήτημα επικοινωνιακής διαχείρισης. Απαιτεί σοβαρή προσέγγιση, διάλογο με τους γιατρούς και το προσωπικό και απελευθέρωση από την αγκυλωτική αντίληψη που έχει επιβάλλει η τρόικα, αντίληψη που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τηρεί με προτεσταντική ευλάβεια”.
Η ΟΕΝΓΕ ζητεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση και θεσμική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ασθενών, οι οποίοι εξευτελίζονται σε νοσοκομεία, που ούτε τα στοιχειώδη για τη νοσηλεία τους δε μπορούν να παρέχουν.
Ανησυχία
Την ανησυχία του για την κατάσταση στα νοσοκομεία και στο χώρο της Υγείας γενικότερα, εκφράζει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό δεξιά) κάνει λόγο για στασιμότητα, η οποία επικρατεί στη λήψη ουσιαστικών μέτρων, αλλά και κινήτρων για την αντιμετώπισή τους:
“Είναι πια καιρός, με τη συνεργασία όλων, να ασκηθεί πολιτική που θα ανατάσσει και θα θεραπεύει την υφιστάμενη παθογένεια.
Διαφορετικά, θα βρισκόμαστε συνεχώς στα όρια της κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Δ.Κ.