Α. Λοβέρδος: Η Ε.Ε. να πάρει θέση για τα προβλήματα υγείας από τους λαθρομετανάστες

«Η Ελλάδα δεν είναι ένας χώρος για να αδειάζει κανείς τα προβλήματα υγείας από τους λαθρομετανάστες και αφού παρωθήσουμε και την Τουρκία να συμμετάσχει, θα περιμένουμε συγκεκριμένες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Στέφαν Κονσταντίνοφ, επισκέφθηκαν το Κέντρο Φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε «αίσχος» την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Φιλοξενίας και τόνισε ότι ο ίδιος μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του θα σηκώσουν πολύ ψηλά το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από υγειονομικής άποψης. Παράλληλα, προέβλεψε ότι με την είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, η γειτονική μας χώρα θα αντιμετωπίσει και αυτή το ίδιο πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος υπουργός Υγείας μίλησε για εξαιρετική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της υγείας και υποσχέθηκε στήριξη της Βουλγαρίας σε ό,τι χρειαστεί η Ελλάδα. Επίσης, δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για επέκταση του προβλήματος στη Βουλγαρία με την είσοδό της στη ζώνη Σένγκεν.

Όσο για την εικόνα που αντίκρισε επισκεπτόμενος τους χώρους στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Φυλάκιο, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι και οι ένστολοι μοχθούν καθημερινά, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες παραμονής των λαθρομεταναστών. Παράλληλα, οι υγειονομικές διαστάσεις του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, αναμένεται να τεθούν ως θέμα από τους υπουργούς Ελλάδας και Βουλγαρίας, στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, ανακοίνωσε ότι ασθένειες όπως η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα, το AIDS, η ηπατίτιδα β’ κ.ά. που έχουν ξεχαστεί στην Ευρώπη, υπάρχει κίνδυνος να ξαναεμφανιστούν, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο βρίσκονται στο Κέντρο του Φυλακίου γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποβάλλουν σε εξετάσεις τους μετανάστες, ενώ εφαρμόζεται και ειδικό πρόγραμμα για τα παιδιά, που περιλαμβάνει και εμβολιασμούς. Συγχρόνως, στο Κέντρο υπάρχουν και ψυχολόγοι για την ψυχολογική υποστήριξη των μεταναστών.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ