Α. Ξανθός: Χωρίς «θωράκιση» του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας , το πιστοποιητικό δεν εξασφαλίζει βιώσιμη πορεία του τουρισμού

Για να έχουμε βιώσιμη πορεία του τουρισμού , απαιτείται μεγάλη επένδυση στις δομές του ΕΣΥ και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των τουριστικών προορισμών, μέσα από ένα νέο, ελκυστικό και αποτελεσματικό πλέγμα κινήτρων προσέλκυσης ειδικευμένων γιατρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και σύντομα θα καταθέσει υπό μορφή ν/σ ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πλαίσιο κινήτρων για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Στην ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση της ΠΝΠ για το πιστοποιητικό covid, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός τόνισε:

“Το πιστοποιητικό covid δεν αποτελεί «εμβληματική πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη», όπως ισχυρίζονται με «αειφόρο κυβερνητική έπαρση» οι βουλευτές της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε ένα εμβολιαστικό πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις, το οποίο επειδή ακριβώς ήταν υγειονομικά επισφαλές, η ΕΕ το απέρριψε. Το ευρωπαϊκό ψηφιοποιημένο πιστοποιητικό covid το οποίο αποφασίστηκε τελικά, και με το οποίο συμφωνούμε, περιλαμβάνει 3  πληροφορίες (πλήρη εμβολιασμό, αρνητικό μοριακό τεστ και πιστοποίηση νόσησης με έλεγχο αντισωμάτων). Ακόμα όμως και αυτό το χρήσιμο «εργαλείο» που αποτυπώνει το προφίλ κάθε Ευρωπαίου πολίτη σε σχέση με την covid-19, δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολισμοί ( ο στόχος να έχουμε «τείχος ανοσίας» αρχές καλοκαιριού δεν επιτεύχθηκε )  και αν δεν διασφαλιστεί η ενιαία χρήση του από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εμείς θεωρούμε ότι το κρίσιμο στοιχείο για τον έλεγχο των ταξιδιωτών πρέπει να είναι το αρνητικό PCR τεστ.

Μόνο έτσι θα περιορίσουμε το υγειονομικό ρίσκο, θα ενισχύσουμε τα standards ασφαλείας και θα προστατέψουμε την  πολύτιμη τουριστική μας οικονομία.  Και όχι φυσικά με τα μη αξιόπιστα και μη δοκιμασμένα self-tests.
Σε κάθε περίπτωση, για να έχουμε βιώσιμη πορεία του τουρισμού , απαιτείται μεγάλη επένδυση στις δομές του ΕΣΥ και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των τουριστικών προορισμών, μέσα από ένα νέο, ελκυστικό και αποτελεσματικό  πλέγμα κινήτρων προσέλκυσης ειδικευμένων γιατρών.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και σύντομα θα καταθέσει υπό μορφή ν/σ ένα τέτοιο ολοκληρωμένο  πλαίσιο κινήτρων για τις  άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Γενναία επένδυση στο ΕΣΥ χρειαζόμαστε λοιπόν και όχι αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα του, όπως έκανε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι το «ΕΣΥ δεν είναι αμιγώς κρατική υπόθεση» και αποδεικνύοντας ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα από την πανδημία .

Το πιστοποιητικό είναι ένα εργαλείο που δεν αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες υγειονομικές ανισότητες, οι οποίες  είναι σύμφυτες με την πανδημία . ίσα-΄ίσα αν δεν γίνει σωστή χρήση του κινδυνεύει να τις διευρύνει και να εισάγει νέες διακρίσεις. Αν κάτι ήταν λοιπόν πραγματικά  εμβληματικό ήταν η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για «απελευθέρωση των πατεντών» στα εμβόλια, την οποία στήριξαν ακαδημαϊκοί, νομπελίστες, πρώην Πρωθυπουργοί και η οποία, όπως φάνηκε μετά την παρέμβαση Μπάιντεν, είναι η ριζική απάντηση στο αίτημα της ισότιμης και έγκαιρης εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών σε όλες τις χώρες του κόσμου”.