Α. Ξανθός: Συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας

Από Νίνα Κομνηνού

«Το 2017  είναι προτεραιότητά μας να γίνει θεσμική παρέμβαση που να διασφαλίζει την εκπροσώπηση των ασθενών στην λήψη των αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας σε επίπεδο ΥΠΕ, νοσοκομείων και δομών ΠΦΥ. Έχει ήδη αποφασιστεί η δημιουργία γραφείων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία για να διεκδικούν την αξιοπρεπή φροντίδα τους, χωρίς συναλλαγές».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο 5ο Συνέδριο Ασθενών που πραγματοποιείται σήμερα στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην έναρξη του Συνεδρίου,  αφού ανέφερε ότι αρχίζει να δρομολογείται μία ενίσχυση του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό και με νέες δομές, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας εστιάζει στον έλεγχο της ζήτησης μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση υγείας και τη χρήση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Η διαχείριση των τιμών φαρμάκων, είπε ότι είναι ζητούμενο ειδικά στην κατηγορία των καινοτόμων φαρμάκων, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Υγείας δίνει  με αγώνα κατά της διαφθοράς για να καταπολεμηθούν οι εστίες εκμετάλλευσης του ασθενή.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμα ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποτελεί προτεραιότητα και είναι μία μεταρρύθμιση που εκκρεμεί, όπου ως χώρα θα βασιστούμε και σε Ευρωπαϊκούς πόρους, γιατί το κόστος είναι μεγάλο.

Αλλάζουμε το μοντέλο από την αγορά υπηρεσιών σε μία ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών του ασθενή, κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Παίρνοντας τον λόγο η κα. Μανιώ Κορλέτη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου ζήτησε να γίνει επιτέλους πράξη η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων. Επίσης εξέφρασε την αγωνία των ασθενών αναφορικά με την διαφαινόμενη καθυστέρηση στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, λόγω των νέων μέτρων του Υπουργείου Υγείας. «Κύριε Υπουργέ είναι αλήθεια ότι θα περιμένουμε πάνω από 2-4 χρόνια για τις νέες θεραπείες; Τα νέα φάρμακα είναι ζήτημα επιβίωσης και ποιότητας ζωής για εμάς τους ασθενείς» τόνισε η κυρία Κορλέτη.

Ο Υπουργός  Υγείας απάντησε ότι  «Δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να καθυστερήσει  την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων. Όμως πρέπει να ακολουθήσουμε τα Ευρωπαϊκά στάνταρτ για τα κριτήρια επιλογής και τιμολόγησης νέων θεραπειών. Το Υπουργείο δεσμεύεται για συνεχή διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία για να μην μείνουν οι ασθενείς ανοχύρωτοι».