ΑΧΕΠΑ Απαράδεκτες συνθήκες στη στεφανιαία μονάδα

Ασθενείς στοιβαγμένοι ο ένας σχεδόν πάνω στον άλλον, ασφυκτικά στενοί χώροι, θάλαμοι χωρίς τουαλέτες, ανύπαρκτοι βοηθητικοί χώροι και συνοδοί ασθενών που πλησιάζουν τους νοσηλευόμενους χωρίς προστατευτικά, τα οποία απλώς έχουν… εξαντληθεί, είναι η εικόνα που επικρατεί στη στεφανιαία μονάδα της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”.

Της Νικολέτας Μπούκα

Παρότι η συγκεκριμένη κλινική είναι μία από τις καλύτερες και οι εργαζόμενοί της κάνουν εξαιρετική δουλειά, ασθενείς, συνοδοί και εργαζόμενοι παραδέχονται ότι η έλλειψη υλικών και κατάλληλων χώρων δυσχεραίνει το έργο τους και τη νοσηλεία των ασθενών.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία στη “ΜτΚ” της κατάστασης που βίωσε συνοδός ασθενούς, που νοσηλευόταν πριν από λίγες ημέρες στη συγκεκριμένη μονάδα.

“Η μητέρα μου υπέστη οξύ πνευμονικό οίδημα και εισήχθη στη στεφανιαία μονάδα της καρδιολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ. Η κατάσταση που βίωσα ως συνοδός ήταν απίστευτη. Χρειάστηκε να περιμένω 40 ώρες για να μάθω για την κατάσταση της μητέρας μου. Επιπλέον, δεν υπήρχαν τα πιο απλά πράγματα, όπως λευκοπλάστ και γάζες. Μάλιστα, όταν η μητέρα μου χρειάστηκε να κάνει υπέρηχο, το κρεβάτι όπου θα ξάπλωνε δεν είχε επικαλυπτικό χαρτί ή πιο απλά χαρτοβάμβακο, με αποτέλεσμα μία εργαζόμενη να πάρει δύο ΅δανεικάΆ ρολά χαρτιού από άλλη κλινική”, περιγράφει η συνοδός.

Παράλληλα, εξηγεί ότι συνήθως οι συνοδοί των ασθενών πρέπει να φορέσουν προστατευτικά για να εισέλθουν στους θαλάμους νοσηλείας. Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά έμπαιναν στους θαλάμους χωρίς προστατευτικά, διότι δεν υπήρχαν άλλα αποθέματα.

“Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που μία συνοδός άλλου ασθενούς ένιωσε να χάνει τις αισθήσεις της και μία γιατρός που περνούσε εκείνη την ώρα τής είπε ότι δεν έχει τίποτα κι αν είναι ανάγκη, να ξαπλώσει στο… πάτωμα, πάνω στο παλτό της. Αυτό αναγκαστήκαμε να κάνουμε οι υπόλοιποι συνοδοί. Τη βάλαμε να ξαπλώσει στο διάδρομο, πάνω στο παλτό της. Όσο για την περαιτέρω αντιμετώπισή της, αφού κανείς δεν έδωσε σημασία, βρέθηκε μία άλλη κυρία που της έδωσε να πάρει ηρεμιστικό χάπι”, λέει η συνοδός.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Για “κολαστήριο ψυχής και σώματος” κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού Ρίζος Ριζόπουλος.

“Η στεφανιαία μονάδα της καρδιολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ αντιμετωπίζει ασθενείς με έμφραγμα, αρρυθμίες και οξύ πνευμονικό οίδημα. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι τριτοκοσμικές. Η έλλειψη υλικών, όπως χαρτί, γάζες και λευκοπλάστ, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών. Υπάρχουν τρεις κοινοί θάλαμοι που επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά δεν υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός. Είναι το μεγάλο πρόβλημα του ΑΧΕΠΑ. Μιλάμε για κολαστήριο ψυχής και σώματος. Οι άρρωστοι είναι ο ένας πάνω στον άλλον, το προσωπικό είναι λίγο αριθμητικά, ενώ η απουσία υγειονομικού υλικού χαλάει ό,τι προσπαθεί να φτιάξει ο άνθρωπος”, επισημαίνει ο κ. Ριζόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι χώροι όπου στεγάζεται η στεφανιαία μονάδα, η οποία βρίσκεται στον πρώτο όροφο, είναι ακατάλληλοι. Σίγουρα, η καρδιολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ είναι από τις καλύτερες και κάνει εξαιρετική δουλειά. Ωστόσο, είναι ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες στη στεφανιαία μονάδα. Ο χώρος είναι ανεπαρκής και μικρός για τα 20 κρεβάτια που διαθέτει, συνδέεται με την παθολογική κλινική, ο καθένας μπορεί να μπει στη μονάδα όποια στιγμή θέλει, ενώ δεν υπάρχουν τουαλέτες εντός των θαλάμων ούτε βοηθητικοί χώροι. Όσο για το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι 19 άτομα, τα οποία σαφώς χρειάζονται ενίσχυση”.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ” Δημήτρης Γάκης παραδέχεται ότι η στεφανιαία μονάδα της καρδιολογικής κλινικής είναι υπερκορεσμένη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι σχεδόν ο ένας πάνω στον… άλλον.

“Υπάρχει έτοιμη μελέτη για την κατασκευή νέας στεφανιαίας μονάδας, η οποία θα είναι κοντά στην καρδιολογική κλινική, όπως θα έπρεπε. Η μελέτη προβλέπει ότι η νέα μονάδα θα γίνει στο χώρο όπου στεγάζεται σήμερα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου μας, δηλαδή απέναντι από την καρδιολογική κλινική και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού θα ΅μετακομίσειΆ σε άλλο χώρο”, εξηγεί ο κ. Γάκης.

Παράλληλα, τονίζει ότι το κόστος της συγκεκριμένης μελέτης αγγίζει το 1.800.000 ευρώ και προσθέτει ότι η χρηματοδότησή της εκκρεμεί από το 2004, καθώς το υπουργείο Οικονομίας ακόμη δεν την έχει εγκρίνει.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις υλικών στη μονάδα, ο κ. Γάκης παραδέχεται ότι υπάρχουν κάποιες, αλλά όχι σε ουσιώδη πράγματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η στελέχωση της μονάδας είναι πλήρης, ώστε να μπορεί να λειτουργεί στα όρια ασφαλείας.