“ΑΧΕΠΑ”-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας

Τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης διέταξε ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Δημήτρης Γάκης, μετά τις καταγγελίες του προέδρου των εργαζομένων του νοσοκομείου, αναφορικά με τη νοσηλεία των αμερικανών φοιτητών που εμφάνισαν τη νέα γρίπη.

 

Της Νικολέτας Μπούκα

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των εργαζομένων κατήγγειλε ότι οι φοιτητές νοσηλεύονταν σε κοινούς θαλάμους και περιφέρονταν στους διαδρόμους χωρίς κανέναν περιορισμό και μέτρα ασφαλείας, θέτοντας σε κίνδυνο εργαζομένους και ασθενείς. Η διοίκηση του “ΑΧΕΠΑ” διέταξε ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η αλήθεια των καταγγελιών αυτών.
Παράλληλα, με ανακοίνωσή του, ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Γάκης διευκρινίζει τα εξής:
(α) Δεν απαιτείται νοσηλεία των γριπώντων ασθενών σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους ή στο σπίτι τους.
(β) Η ιδιαίτερη περίπτωση των αμερικανών φοιτητών, οι οποίοι δεν είχαν συγγενείς για να τους φροντίσουν ούτε σπίτι για να μείνουν, επέβαλε τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο.
(γ) Το προσωπικό της Α΄ Παθολογικής Κλινικής είναι επανδρωμένο και διαθέτει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να διεκπεραιώνει με ασφάλεια τη νοσηλεία σοβαρών λοιμογόνων νοσημάτων και όχι μόνο της γρίπης.
(δ) Η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αυτοθυσία είναι τα χαρακτηριστικά του προσωπικού του νοσοκομείου. Αυτούς θίγει και εκθέτει η αναφορά στα ΜΜΕ του προέδρου των εργαζομένων, αντί να τους επιβραβεύει.
(ε) Τυχόν μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και μη ορθή χρήση των μέτρων προστασίας, παρά τις εντολές της διοίκησης, συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

ΠΗΡΑΝ ΕΞΙΤΗΡΙΟ
Στο μεταξύ, εξιτήριο πήραν χθες οι 12 αμερικανοί φοιτητές και ο έλληνας ξεναγός τους οι οποίοι νοσηλεύονταν με τον ιό της νέας γρίπης στο “ΑΧΕΠΑ”. Όπως δήλωσε στη “Μ” η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά, και τα 13 άτομα που είχαν εμφανίσει ήπια συμπτώματα της νέας γρίπης έχουν ιαθεί πλήρως, και για το λόγο αυτό πήραν εξιτήριο και αναμένεται να συνεχίσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας.

Αυξάνονται κάθε μέρα τα κρούσματα

Σε 151 έφτασαν τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 54 έχουν ιαθεί πλήρως. Μόνο χθες το πρωί διαπιστώθηκαν τέσσερα νέα περιστατικά: ένας 46χρονος Έλληνας που ήρθε από τις ΗΠΑ, μια 19χρονη Βρετανίδα, ένας 34χρονος Έλληνας που ήρθε από τη Μ. Βρετανία κι ένας 27χρονος Ισπανός.
Όπως διαβεβαιώνουν το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.