Αχίλλειος πτέρνα η καρδιά μας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ραγίζει τις καρδιές μας… καθώς τα νοσήματα της καρδιάς σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ σε μεγάλο ποσοστό θα μπορούσαν να προληφθούν!

Σήμερα, δύο στους πέντε θανάτους οφείλονται σε νοσήματα της καρδιάς, παρά τις σημαντικές επιστημονικές προόδους.

Οπως επισημάνθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου είναι σημαντική καθώς είναι η κύρια αιτία θανάτου τόσο στις γυναίκες (54% του συνόλου των θανάτων) όσο και στους άνδρες (43%).

Τα στοιχεία έδωσαν χθες στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» Β. Πυργάκης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής Καρδιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Παρχαρίδης και ο τ. πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ. Θ. Κρεμαστινός.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του 30ού Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που άρχισε χθες τις εργασίες του στο «Χίλτον».

Μεταξύ άλλων δόθηκαν και οδηγίες για τους καρδιοπαθείς και τη νέα γρίπη, ενώ ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί, εξηγώντας πως πρόκειται για προσωπική στάση απέναντι στους εμβολιασμούς και όχι σύσταση για τους καρδιοπαθείς, οι οποίοι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του Εθνικού Συμβουλίου για την πανδημία.

Ο κ. Πυργάκης τόνισε πως η καρδιαγγειακή νόσος είναι επίσης η κύρια αιτία πρώιμου θανάτου (<65 ετών), σημαντική αιτία αναπηρίας και επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά των συστημάτων υγείας των διαφόρων χωρών. Στην Ελλάδα το 2003 η επιβάρυνση του ΕΣΥ για αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσό των 2.372.000.000 ευρώ!

Τη δεκαετία του 1970 η Ελλάδα βρισκόταν στη 2η θέση από πλευράς προσδόκιμου επιβίωσης μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Το 2009 υποχώρησε (79, 66 έτη) στην 8η θέση μετά τις Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία, Ισλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Νορβηγία. Εκτίμησή μας είναι ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη σχετική αύξηση της καρδιαγγειακής θνητότητας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα: τη δεκαετία του 1960 η Ελλάδα είχε τη μικρότερη θνητότητα από καρδιαγγειακά στην Ευρώπη (μελέτη 7 χωρών). Μάλιστα, αυτό είχε αποδοθεί στη μεσογειακή διατροφή. Το 1979 ήταν στην 4η θέση. Το 1989 στην 7η θέση, το 1999 στη 16η και το 2005 στη 18η.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν οφείλεται σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνητότητας στην πατρίδα μας -αφού παρέμεινε σταθερή επί 35 χρόνια (53-50 θάνατοι σε άνδρες 0-64 ετών / 100.000 πληθυσμού)- αλλά στο γεγονός ότι τα προληπτικά μέτρα που εφάρμοσαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν αποτέλεσμα σημαντική μείωση της καρδιαγγειακής θνητότητας στις χώρες αυτές, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα της Ελλάδας.