ΑΔΕΔΥ Απαντά με απεργία στο μισθολόγιο

Δραματική απώλεια που ανέρχεται σε 25% του πραγματικού τους εισοδήματος έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια ώρα κορυφώνεται η μαζική φυγή των υπαλλήλων προς τη συνταξιοδότηση. Ως το τέλος του έτους οι εκκρεμείς αιτήσεις στο Ταμείο Πρόνοιας αναμένεται να συμπληρώνουν τις 35.000 και το Ταμείο να οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο.

Η ΑΔΕΔΥ που έχει προγραμματίσει 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την αντίθεσή της με το σχέδιο μισθολογίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ζήτησε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον δημόσιο τομέα.

«Η κυβερνητική πολιτική μας “επιστροφή” στη δεκαετία του ΄70 με όρους και ανάγκες ζωής 2010» τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Σπ. Παπασπύρος, επισημαίνοντας πως «η ΑΔΕΔΥ δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία γενική, αόριστη,προπαγανδιστική διαδικασία“διαβούλευσης και διαλόγου” και ανάπτυξη οποιουδήποτε μισθολογίου,χωρίς αποκατάσταση των απωλειών και επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «από τη δημιουργική ή την κρυφήλογιστική μεταπήδησε στην “κατασκευαστική αριθμητική”». Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι τα στοιχεία για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων είναι αναληθή καθώς:

1 Εμφανίζει τις αποδοχές να αυξήθηκαν από το 2001 ως και το 2009 κατά 80%. Ωστόσο καθ΄ όλη τη δεκαετία οι μισθοί παραμένουν σταθεροί ως ποσοστό του ΑΕΠ (6,9%- 7%) και οι απώλειες στο πραγματικό εισόδημα ανέρχονται σε 25%.

2 Εμφανίζει επιλεκτικά και σκόπιμα από τη μία υψηλές αμοιβές σε ορισμένα υπουργεία (όπου ήταν γνωστά τα υψηλά επιδόματα), ενώ από την άλλη ενοχοποιεί για το 80% του συνολικού μισθολογικού κόστους (στο οποίο εκτός από τους μισθούς συμπεριλαμβάνονται αποζημιώσεις, αμοιβές συμβούλων, παροχής έργων) τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. 3 Εμφανίζει την Ελλάδα να κατέχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους μισθούς σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ωστόσο αποκρύπτει το γεγονός ότι η ονομαστική απόκλιση στις μέσες αποδοχές από τα κράτη της ευρωζώνης βρίσκεται στο 48%.

4 Εμφανίζει την ανυπαρξία σχεδίου για το νέο μισθολόγιο και αποκρύπτει την κατεύθυνση των επιλογών της με τη μεθοδολογία των ερωτημάτων για διάλογο σαν να καλεί την ΑΔΕΔΥ σε «διαδικασία συνέντευξης». Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισαν πως «μετά τον μύθογια τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων “φουσκώνουν” τα επιδόματα,ισχυριζόμενοι ότι η δαπάνηφτάνει τα 7,1 δισ.ευρώ,όταν το κόστος για το σύνολο των δημοσίωνυπαλλήλων δεν υπερβαίνειτα 4,78 δισ. ευρώ».

Τέλος υπογράμμισαν πως «δεν πρόκειται να αποδεχθούν μισθολόγιοπου θα οδηγεί στην εμβάθυνσητης λιτότητας και στη μονιμοποίησητης πολιτικής των περικοπών».