«Αδειάζουν» τον Γεωργιάδη οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

«Είναι δυνατόν ο υπουργός Υγείας να μη γνωρίζει ποια νοσοκομεία εφημερεύουν κάθε μέρα;»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου απαντά και αποδομεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη μετά τα όσα υποστήριξε για τον θάνατο του 33χρονου από τη ναυτική φωτοβολίδα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε το πρωί της Τρίτης, στην ΕΡΤ, πως το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου «δεν εφημέρευε» την Κυριακή και συνεπώς δεν υπήρχε υποχρέωση εφημερίας αναισθησιολόγου, προσπαθώντας να περιορίσει τις ευθύνες του υπουργείου για την τρομερή υποστελέχωση του νοσοκομείου. «Δεν ήταν σε εφημερία το νοσοκομείο, δεν υπήρχε κανένα θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του υπουργού και ξεκαθαρίζουν πως το νοσοκομείο «εφημέρευε όπως εφημερεύει όλες τις ημέρες του χρόνου». 

«Όμως η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη από αυτό που είπε ο υπουργός υγείας, αφού το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου εφημερεύει κάθε μέρα, 365 ημέρες το χρόνο (όπως φαίνεται και από το σχετικό χάρτη στη σελίδα της 7ης ΥΠΕ), και την Κυριακή 17/3 το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εφημέρευε», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

«Αντί ο υπουργός υγείας να ασχοληθεί με την υποστελέχωση που μαστίζει τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά τα νοσοκομεία της περιφέρειας όπου παρατηρούνται  συνεχείς παραιτήσεις μόνιμων ιατρών και οι περισσότερες προκηρύξεις ιατρικών θέσεων βγαίνουν άγονες με αποτέλεσμα να υπάρχουν εφημεριακά κενά σε κρίσιμες ειδικότητες, αντιστρέφει την πραγματικότητα και παρουσιάζει ότι το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν εφημέρευε την Κυριακή, ενώ εφημέρευε όπως εφημερεύει όλες τις ημέρες του χρόνου», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου και τα αποτελέσματα υποβάθμισης του ΕΣΥ.

Ακόμα, περιγράφουν όλα όσα συνέβησαν μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 33χρονου: «Ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής χωρίς να εφημερεύει είχε δηλώσει εθελοντικά τη διαθεσιμότητα του σε περίπτωση εξαιρετικά επείγοντος περιστατικού και έτσι το βράδυ της Κυριακής ειδοποιήθηκε, προσήλθε εγκαίρως και προσπάθησε να σώσει τη ζωή του άτυχου συμπολίτη μας».

«Είναι δυνατόν ο υπουργός υγείας να μη γνωρίζει ποια νοσοκομεία εφημερεύουν κάθε μέρα και να λέει δημόσια τέτοιες ανακρίβειες;» ρωτούν.

«Αυτό που ζητούμε για να αντιστραφεί η πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και να σωθούν τα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι να δοθούν σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις στους ιατρούς και στους άλλους εργαζόμενους, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού», καταλήγουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου:

«Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης 19/3/24 για το περιστατικό με την τραγική απώλεια του 33χρονου συμπολίτη μας από τη φωτοβολίδα, και ανέφερε ότι το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου το  βράδυ της Κυριακής 17/3 που μεταφέρθηκε ο τραυματίας  δεν εφημέρευε.

Όμως η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη από αυτό που είπε ο υπουργός υγείας, αφού το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου εφημερεύει κάθε μέρα, 365 ημέρες το χρόνο (όπως φαίνεται και από το σχετικό χάρτη στη σελίδα της 7ης ΥΠΕ), και την Κυριακή 17/3 το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εφημέρευε.

Λόγω της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εφημερεύει με κενά σε κρίσιμες ειδικότητες και αυτό συνέβη την Κυριακή 17/3 που ενώ το νοσοκομείο εφημέρευε και εφημέρευαν οι περισσότερες ιατρικές ειδικότητες και τμήματα του νοσοκομείου, δεν εφημέρευε η γενική χειρουργική (όπως φαίνεται και από τη σχετική δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ), αφού από το Δεκέμβριο του 2023 έχει μειωθεί η δύναμη των χειρουργών λόγω της παραίτησης ενός μόνιμου ιατρού.

Ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής χωρίς να εφημερεύει είχε δηλώσει εθελοντικά τη διαθεσιμότητα του σε περίπτωση εξαιρετικά επείγοντος περιστατικού και έτσι το βράδυ της Κυριακής  ειδοποιήθηκε, προσήλθε εγκαίρως και προσπάθησε να σώσει τη ζωή του άτυχου συμπολίτη μας.

Αντί ο υπουργός υγείας να ασχοληθεί με την υποστελέχωση που μαστίζει τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά τα νοσοκομεία της περιφέρειας όπου παρατηρούνται  συνεχείς παραιτήσεις μόνιμων ιατρών και οι περισσότερες προκηρύξεις ιατρικών θέσεων βγαίνουν άγονες με αποτέλεσμα να υπάρχουν εφημεριακά κενά σε κρίσιμες ειδικότητες, αντιστρέφει την πραγματικότητα και παρουσιάζει ότι το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν εφημέρευε την Κυριακή, ενώ εφημέρευε όπως εφημερεύει όλες τις ημέρες του χρόνου.

Είναι δυνατόν ο υπουργός υγείας να μη γνωρίζει ποια νοσοκομεία εφημερεύουν κάθε μέρα και να λέει δημόσια τέτοιες ανακρίβειες;

Αυτό που ζητούμε για να αντιστραφεί  η πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και να σωθούν τα νοσοκομεία της περιφέρειας,  είναι  να δοθούν σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις στους ιατρούς και στους άλλους εργαζόμενους, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Με βασικά αιτήματα αυτά καλούμε όλους τους πολίτες του νομού Λασιθίου να συμμετέχουν στο Παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο στο Σεληνάρι στην Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι.

Εκ του Δ.Σ.»