Αδιαχώρητο στα νοσοκομεία λόγω γρίπης

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί του πληθυσμού, με στόχο να φθάσουν στα 5 εκατ.

ΡΕΠΟΡΤ¶Ζ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΊΔΟΥ

Στους 34 ανήλθαν οι νεκροί της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Χθες, δύο άνδρες ηλικίας 79 και 63 ετών, με χρόνια νοσήματα, που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου.

Στο μεταξύ συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις 4 ως τις 6 Δεκεμβρίου εμβολιάστηκαν 31.557 άτομα, ενώ η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τη νέα γρίπη 1135 δέχτηκε 32.686 κλήσεις. Από τις 16 Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, ως και την Κυριακή έχουν λάβει το πανδημικό εμβόλιο 214.884 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 έχει δεχθεί 312.648 κλήσεις. Οι ειδικοί επιστήμονες καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προκειμένου να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας έναντι της νέας γρίπης. Στόχος είναι ο εμβολιασμός 5 εκατ. ατόμων.

Ουρές στα νοσοκομεία
Το αδιαχώρητο επικρατεί τον τελευταίο καιρό σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Νέοι, ηλικιωμένοι και παιδιά συνωστίζονται καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, με πυρετό, βήχα ή άλλα συμπτώματα γρίπης. Οι περισσότεροι καλύπτουν με μάσκα το στόμα και τη μύτη τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» αντιμετώπισε μόνο μέσα σε μία εβδομάδα 428 «ύποπτα» περιστατικά νέας γρίπης, όπως δείχνει μελέτη του προσωπικού του αιματολογικού εργαστηρίου. Οπως προκύπτει, στους ασθενείς αυτούς έγιναν συνολικά 3.321 εξετάσεις. Για τη λειτουργία του ιατρείου γρίπης απαιτήθηκε υπερωριακή απασχόληση 280 ωρών για γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Το συνολικό κόστος για τους παραπάνω ασθενείς ανήλθε στα 5.565 ευρώ. Οι ειδικοί που έκαναν την έρευνα κάνουν λόγο για σημαντικό οικονομικό κόστος και κόστος σε ώρες εργασίας, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη τα περιστατικά αυτά να αντιμετωπίζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Δεκάδες κλειστά σχολεία
Πληθαίνουν τα σχολεία που βάζουν λουκέτο για επτά ημέρες, καθώς πολλά παιδιά απουσιάζουν από τα μαθήματά τους με συμπτώματα γρίπης.

Στην Αττική έκλεισαν χθες 38 νηπιαγωγεία, 32 δημοτικά σχολεία, 76 τμήματα 59 δημοτικών σχολείων, πέντε γυμνάσια και δέκα σχολικά τμήματα επτά γυμνασίων, εννέα λύκεια και δέκα σχολικά τμήματα οκτώ λυκείων.

Στον Πειραιά και στα νησιά ήταν χθες κλειστά 145 σχολεία (26,17% του συνόλου των σχολείων) και 907 σχολικά τμήματα. Συγκεκριμένα δεν λειτουργούσαν 65 νηπιαγωγεία επί συνόλου 180 (36,11% του συνόλου των νηπιαγωγείων), 59 δημοτικά σχολεία επί συνόλου 201 (29,35% του συνόλου των δημοτικών), ένδεκα γυμνάσια σε σύνολο 81 (13,58% του συνόλου των γυμνασίων) και τα δέκα από τα 92 λύκεια (10,87% του συνόλου των λυκείων).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στη Διεύθυνση Παιδείας της Νομαρχίας Πειραιά, ως σήμερα έχουν κλείσει 207 σχολεία, καθώς και 1.380 τμήματα σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από το σύνολο των σχολείων τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία ενός νομού κλείνουν μόνο όταν έχει κλείσει το ένα τρίτο των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σχολικά τμήματα μπορούν να κλείνουν προληπτικά μόνο μία φορά. Οπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες, αν η νόσος εξαπλώνεται παρ΄ ότι έχει ήδη κλείσει ένα σχολικό τμήμα ή μια σχολική μονάδα, σημαίνει ότι ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα. Αρα αφού το μέτρο του προληπτικού κλεισίματος δεν απέδωσε, δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί στο ίδιο τμήμα ή σχολείο δεύτερη φορά.